Цей спосіб харчування багатий продуктами рослинного походження та бідний м'ясними і молочними
Проблеми з печінкою є досить поширеними, особливо серед людей, які вживають алкоголь, мають зайву вагу та приймають певні ліки. Серед них гепатит, цироз, жирова дистрофія і пухлини. Запобігти їм чи полегшити стан стеатозу (жирової хвороби печінки) можна не за допомогою ліків, а шляхом зміни звичного харчування на середземноморську дієту.
Як пише видання ScienceAlert, посилаючись на результати дослідження команди вчених з Університету Ровіра-і-Вирхили (Іспанії), стеатоз печінки наразі фіксують у кожного третього мешканця планети. Ця хвороба може призвести до запалення, раку і фіброзу. Також вона тісно пов'язана з іншими проблемами, такими як діабет 2 типу й ожиріння. Тож, її запобігання чи боротьба на різних стадіях дуже важлива.
Середземноморська дієта – найкращий спосіб для боротьби з жировою хворобою печінки, пов'язаною з метаболічною дисфункцією (MASLD). Ця дієта багата на продукти рослинного походження та бідна м'ясні і молочні продукти. Також мало помітний вплив і переривчасте голодування. Вчені наголосили, що за допомогою дієти та голодування було знижено кілька ознак MASLD в печінці.
Все тому, що середземноморська дієта, однією зі складових якої є переривчасте голодування, допомагає знизити масу тіла, покращити глікемічний контроль та зменшити запалення. Все це сукупно може принести користь для функції печінки. Проте це дослідження знаходиться на початковій стадії і вчені продовжують далі, щоб визначити певні біомаркери, які ще можуть бути пов'язані з результатами MASLD, але не проявляються так очевидно.
Але виявлена на цій стадії досліджень користь, вже дає грунтовні докази, що саме така дієта дуже корисна і може підтримувати функціонування організму людини в здоровому стані протягом більш тривалого періоду часу. Вчені все ще вивчають, як саме це працює, але, схоже, її ефекти поширюються і на інші органи.
Середземноморська дієта робить акцент на фруктах, овочах, цільному зерні, горіхах, оливковій олії, риби та птиці, при цьому зводячи до мінімуму цукор, червоне м'ясо, молочку та оброблені продукти. Її назва походить від регіону, де вона зародилась, а саме Греції та Італії. Це підхід до харчування, який існує вже тисячі років і який раніше пов'язували зі зниженням ваги.
Наразі доведено, що ця дієта здатна допомогти ще у лікуванні MASLD, що дуже важливо. Також середземноморська дієта знижує ризик серцево-судинних захворювань, сприяє покращенню когнітивних функцій та знижує ризик деменції, сприяє покращенню настрою та загального самопочуття, а ще знижує ризик виникнення деяких видів раку.