У травні традиційно починається більше надходження яєць від господарства населення, що, разом із збільшенням несучості курей, є передумовою для збільшення пропозиції і зниження цін
Ціни на курячі яйця в Україні почали знижуватися через збільшення пропозиції, зумовлене підвищенням несучості курей та надходженням яєць від господарств населення. На їх подальшу ціну буде впливати ціла низка чинників.
З середини осені 2024 року вартість курячих яєць в Україні різко почала зростати і донедавна не падала, крім нетривалого новорічного здешевшання. Однак наразі з приходом тепла можна спостерігати поступове зниження вартості виробництва. Аналітик "Українського клубу аграрного бізнесу" Максим Гопка зазначив, що у травні традиційно починається більше надходження яєць від господарства населення, що, разом із збільшенням несучості курей, є передумовою для збільшення пропозиції і зниження цін.
“Але наразі найбільше тиснуть на собівартість високі ціни на корми та нестабільні витрати на енергоносії. Саме ці два чинники визначають, наскільки рентабельним буде виробництво і впливають на роздрібну ціну для споживача”, - каже Максим Гопка.
На прохання Інформатора пресс служба ЕКО МАРКЕТ розповіла, на що звертати увагу.
“Ми в ЕКО МАРКЕТ орієнтуємось на вимоги державного стандарту ДСТУ 5028:2008. Він визначає, якими мають бути харчові яйця - від вигляду до умов зберігання. І хоча деякі виробники працюють за власними технічними умовами, базові вимоги всюди схожі”, - йдеться в повідомленні ЕКО МАРКЕТ.
Якщо говорити просто, то покупцю варто звернути увагу на кілька речей:
А вже вдома, коли розбиваєш яйце, можна перевірити ще кілька речей:
Ці показники також прописані в ДСТУ, але споживач може оцінити їх тільки перед вживанням.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.