Якою буде ціна на яйця в Україні в травні: експерт дав прогноз

У травні традиційно починається більше надходження яєць від господарства населення, що, разом із збільшенням несучості курей, є передумовою для збільшення пропозиції і зниження цін

Ціни на курячі яйця в Україні Фото: Getty Images
Ціни на курячі яйця в Україні Фото: Getty Images

Ціни на курячі яйця в Україні почали знижуватися через збільшення пропозиції, зумовлене підвищенням несучості курей та надходженням яєць від господарств населення. На їх подальшу ціну буде впливати ціла низка чинників. 

Як зміниться вартість десятка яєць у травні

З середини осені 2024 року вартість курячих яєць в Україні різко почала зростати і донедавна не падала, крім нетривалого новорічного здешевшання. Однак наразі з приходом тепла можна спостерігати поступове зниження вартості виробництва. Аналітик "Українського клубу аграрного бізнесу" Максим Гопка зазначив, що у травні традиційно починається більше надходження яєць від господарства населення, що, разом із збільшенням несучості курей, є передумовою для збільшення пропозиції і зниження цін. 

“Але наразі найбільше тиснуть на собівартість високі ціни на корми та нестабільні витрати на енергоносії. Саме ці два чинники визначають, наскільки рентабельним буде виробництво і впливають на роздрібну ціну для споживача”, - каже Максим Гопка.

Як самостійно перевірити якість яєць

На прохання Інформатора пресс служба ЕКО МАРКЕТ розповіла, на що звертати увагу.

“Ми в ЕКО МАРКЕТ орієнтуємось на вимоги державного стандарту ДСТУ 5028:2008. Він визначає, якими мають бути харчові яйця - від вигляду до умов зберігання. І хоча деякі виробники працюють за власними технічними умовами, базові вимоги всюди схожі”, - йдеться в повідомленні ЕКО МАРКЕТ. 

Якщо говорити просто, то покупцю варто звернути увагу на кілька речей:

  • Термін придатності: він має бути вказаний на упаковці або безпосередньо на яйцях, якщо вони марковані.
  • Умови зберігання: у торговій залі має бути чисто, а самі яйця мають зберігатись при відповідній температурі (зазвичай це прохолодне місце, як зазначено на упаковці).
  • Зовнішній вигляд - шкаралупа має бути чистою, без тріщин, плям,слідів посліду чи крові. Це все можна побачити ще в магазині.

А вже вдома, коли розбиваєш яйце, можна перевірити ще кілька речей:

  • чи не має воно стороннього запаху,
  • який вигляд має білок і жовток,
  • чи не занадто велика повітряна камера.

Ці показники також прописані в ДСТУ, але споживач може оцінити їх тільки перед вживанням.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube