Консультант-ревматолог розповів, які продукти треба їсти, аби жити повноцінно
Після психічних захворювань, артрит є найпоширенішою хворобою, яка заважає людям бути активними. Артрит сильно псує настрій, причому буквально: близько 20% людей з остеоартритом і 40% пацієнтів з ревматоїдним артритом також мають депресію. Також не можна підніматися і спускатися по сходах, бігти за автобусом, легко встати зі стільця.
Важливо робити все можливе, щоб зменшити запалення, незалежно від того, чи є у вас артрит, чи ви боїтеся його отримати. Колишній консультант-ревматолог з Лондона розповів, які продукти треба їсти, аби жити повноцінно, без цього недугу. Про це повідомляє The Telegraph.
Середземноморська дієта передбачає розміщення рослин, горіхів, цільної пшениці та оливкової олії в центрі вашого раціону, з рибою та морепродуктами.
Невеликі дослідження показують, що протизапальна дієта, як от середземноморська - з високим вмістом клітковини, може полегшити симптоми. Це має сенс, оскільки буде менше навантаження на організм та імунну систему. Отже, їжте більше:
Ферментовані продукти також мають протизапальну дію, тому додавайте їх в тарілку для загального здоров’я, а також для зниження ризику артриту. Прагніть споживати не менше трьох невеликих порцій на день. Серед продуктів:
Західна протизапальна дієта – така, яка регулярно включає в себе їжу з високим ступенем ультраобробки, як-от:
Як і дієти з високим вмістом цукру та шкідливих жирів і нестачею клітковини. Варто замінити ці продукти більш здоровими альтернативами, коли це можливо.
Існує сотні видів артритів, проте найбільш поширеними є ці два. Остеоартрит - найпоширеніша форма, яка зазвичай починається в одному суглобі та з часом погіршується. Ревматоїдний артрит - аутоімунне захворювання, яке виникає, коли імунна система атакує слизову оболонку суглобів.
До артриту можуть призвести:
Відомо, що відбувається щось метаболічне, а не просто механічне. Певною мірою всі форми артриту включають хронічне запалення, яке є постійною стимуляцією імунної системи. Це спричиняє ранкову скутість, яка є дуже поширеною. Це запалення пов’язане з харчуванням і здоров’ям кишечника.
Немає необхідності уникати пасльонових овочів – родини, до якої входять помідори, перець, баклажани та картопля. Деякі дослідження на мишах у 1980-х роках показали, що існує потенційний зв’язок між цією їжею й артритом.
Пізніше, у 1990-х роках, ворогом стали молочні продукти, їх пов’язували з артритом. Втім, це повна нісенітниця.
Спеціальної дієти для артриту не існує, але те, що ви їсте щодня, важливо. Це має підняти настрій і дати вам більше енергії, тому ви почуватиметеся психічно та фізично краще.