Як укладати дрова в піч, щоб отримати якісне тепло? Розповідаємо про правильне горіння
Колір полум’я все розкаже
Колір полум’я все розкаже
Українці почали топити печі, але не всі знають, як топити правильно. А саме від вміння залежить яким буде тепло в домі і безпека рідних. Як правильно укласти дрова, щоб була гарна тепловіддача і яким повинно бути правильне горіння?
Укладаємо дрова правильно
Це важливий фактор, який сприяє швидкому займанню і кращому згорянню.
- Дрова просто можна покласти, але краще зробити укладку колодязем. При цьому робляться просвіти та повітря краще надходить до місць горіння і сприяє цьому процесу.
- Можна робити укладку стоячи, з конусом догори. Така конструкція сприяє швидкому загорянню.
Для розпалки виберіть довгу тріску і подавайте її до дров, в середині конуса повинен лежати папір, від якого і буде відбуватися подальше розпалювання.
Визначаємо обсяг завантаження печі
Скільки покласти дров, визначається обсягом завантаження і типом печі:
Печі, які призначені для обігріву приміщень в будинку, слід завантажувати повністю. Тільки не до кінця, треба залишати прозір від верхньої частини близько 15 відсотків.
Перед початком закладки дров слід повністю відкрити заслінку на трубі й забезпечити відведення відпрацьованих газів:
- Перевірити тягу в трубі й провітрити приміщення.
- Після цього провести повну очищення колосників.
- Прикриваємо піддавали.
- Кладемо на колосники розпалювальний матеріал, застосовуємо тільки сухий. Зверху кладемо дрова товстіший. Укладання робимо горизонтально або хрест-навхрест.
- Підпаліть дрова, як описано вище. Після того як вони нормально розгоряться, треба частково прикрити дверцята піддувальні. Після цього робимо регулювання тяги за допомогою засувки в трубі.
Підвищення тепловіддачі проводиться за рахунок мінімальної подачі кисню до місця горіння, цим підвищується температура димових газів і відбувається обігрів, а не викид тепла. В цей час не відкривайте дверцята топкові й не підкладайте дрова.
Коли температура димових газів стає 200 ° C і вище, тоді немає в каналі нальоту сажі. Повністю згорає паливо. А при нижчій температурі стінки опалювального агрегату, навпаки, покриваються нальотом сажі.
При топці печі слід пам’ятати про деякі правила
- Під час проведення топки слід близько 3 раз їх помішувати, це сприятиме якісному горіння.
- Нормальне горіння печі – це близько 1,5-3,5 години однієї закладки. Це залежить від розмірів топкового відділення і температури навколишнього середовища.
- Якщо є недогорілі головешки, їх слід просунути в центр колосників. У цьому місці вони швидше вигорить.
Правила топки вуличних печей трохи відрізняються від звичайних. У них застосовується топливник меншого розміру, вгорі він обмежений настилом у вигляді чавунної плити, на якому і готується їжа. Тому і завантаження палива проводиться порціями.
Правильне горіння
Про правильність закладки дров і горіння можна судити за кількома ознаками:
- Колір полум’я солом’яно-золотистий, і при цьому чути, як шелестить звук з невеликим потріскуванням.
- Якщо полум’я сильно яскраве і чути гул в трубі, тоді це свідчить про надмірну подачі повітря і про те, що треба прикрити піддувало.
- Якщо з труби виходить темний дим, це говорить про погане згорянні палива. Таке може бути пов’язано з нестачею потоку повітря, тому піддувало слід відкрити.
Стан печі
Важливим показником якості нагріву приміщень в будинку є стан печі, так як від цього залежатимуть тепловтрати. Наприклад, якщо між дверцятами камери згоряння і цегляною стіною печі є навіть невелика щілина, то ефективність роботи опалювального агрегату знижується на 10 відсотків.
Адже в щілину буде потрапляти холодне повітря з приміщення, що буде сприяти посиленню тяги, тобто, тепло, утворене в топці, буде вилітати в трубу. А якщо при розпалюванні забути закрити двері топки, то втрати тепла будуть значними, ефективність роботи печі знизиться на 40 відсотків.
Як знизити тепловтрати
- Перед початком опалювального сезону проводити ремонт печі, закладаючи всі виявлені при огляді щілини і зазори;
- Не менше двох разів за опалювальний сезон прочищати димохід;
- Не лінуватися перед кожною розпалюванням видаляти золу і очищати колосник;
- Протоплювати піч, яка зроблена для прогрівання, слід як мінімум пару раз на добу. Піч не повинна переохолоджуватися, цього не можна допускати. Якщо це станеться, в ній може пропасти тяга. Перед розпалом для початку спалить газету в топці, і це треба зробити, попередньо закривши піддувало. Спочатку буде виділятися дим, а коли почнеться стабільне горіння, це буде сигналом, що тяга з’явилася і можна завантажувати порцію дров. Якщо піч не використовувалася тривалий час, доведеться це зробити кілька разів.
Раніше ми писали, що багато хто з українців дослухався порад подбати про житло за містом на випадок повного блекауту через повторні ракетні атаки з боку росії. Другим кроком для них має стати заготівля дров для обігріву оселі в разі відсутності електроенергії і неможливості використовувати опалювальний котел. Знадобляться дрова і тим, в кого немає можливості покинути свої квартири в місті, зате є взаєморозуміння із сусідами, об'єднавшись з якими можна влаштувати пункти обігріву. Інформатор розповідає де, за скільки і яким чином можна придбати цей вид палива.
Тетяна Самойлова
Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.