Як приготувати Різдвяний штоллен: простий рецепт

Читать на русском

Не знаєте, щоб такого смачного приготувати? Вважайте, що це знак

Читать на русском
Як приготувати Різдвяний штоллен: простий рецепт

Не знаєте, щоб такого смачного приготувати? Вважайте, що це знак

До найгучнішого свята року залишилося трохи менше місяця. Знаючи, як багато хто з вас любить все відкладати на останній момент, пропонуємо подбати про деякі моменти заздалегідь, щоб не впасти у паніку наприкінці грудня. Зокрема, продумати, які страви стоятимуть на святковому столі.

Цього разу пропонуємо приготувати дещо смачненьке. Наприклад, знаменитий Різдвяний штоллен. За суттю, це звичайний кекс, який вважається традиційним блюдом у Німеччині, але останні кілька років його можна часто помітити на святкових столах і в нас.

Попереджаємо одразу: штоллен варто готувати заздалегідь, тому якщо плануєте встигнути до Нового року – заплануйте все вже зараз. Діставайте блокнотики та ручки, сідайте зручніше - зараз ми все розповімо.

РІЗДВЯНИЙ ШТОЛЕН

Що потрібно:

  • борошно — 3 склянки;
  • цукор - 1/2 склянки;
  • вершкове масло - 150 грам (100 грам пройде в тісто, 50 - для заливання);
  • ванілін - 1 упаковка;
  • молоко - 200 мл;
  • сіль - 1/4 чайної ложки;
  • дріжджі - 25 грам;
  • родзинки світлий - 125 грам;
  • ізюм чорний - 125 грам;
  • мигдаль - 50 грам;
  • цукати - 100 грам;
  • коньяк - 60 мл;
  • цукрова пудра - 1/4 склянки;
  • цедра половини лимона.

 

Як готувати:

  1. Для початку підготуємо родзинки та цукати – їх заливаємо коньяком, перемішуємо і даємо настоятися. Краще залити їх ввечері та залишити на ніч.
  2. Починаємо готувати штоллен. Мигдаль заливаємо окропом на 3 хвилини, після чого промиваємо холодною водою, очищуємо та підсушуємо на сковороді. Після – дрібно нарізаємо.
  3. Молоко прогріваємо, щоб було теплим, додаємо цукор та розмішуємо, щоб він розчинився. Розводимо дріжджі та висипаємо одну склянку борошна. Добре перемішуємо. Накриваємо рушником та залишаємо на 30 хвилин.
  4. Потім додаємо до всього цього розм'якшене вершкове масло, ванілін, сіль і цедру лимона;
  5. Вводимо борошно і замішуємо тісто. Можливо, борошна потрібно більше, тому дивіться на консистенцію. Тісто має бути м'яким і не повинно липнути до рук.
  6. Накриваємо тісто рушником і відправляємо в тепле місце на 1 годину. Потім обминаємо і даємо підійти хвилин на 40-50. повинна вийти повітряна м'яка грудочка.
  7. Посипаємо робочу поверхню борошном, викладаємо тісто, а на нього - замочені в коньяку родзинки з цукатами та горіхами.
  8. Добре місимо. Не лякайтеся, якщо спочатку тісто буде мокрим і почне липнути до рук – поступово стане слухняним та однорідним.
  9. Руками розтягуємо тісто в квадрат і ребром долоні робимо невеликі вм'ятинки, ніби ділячи його на три частини.
  10. По розділових лініях складаємо частинки одну на одну та перекладаємо на лист, встелений пергаментом. Залишаємо, прикривши чимось легким, на 30 хвилин. У цей час можна поставити духовку розігріватися на 180°.
  11. Відправляємо випікатися. Як проявиться золотистість (приблизно через 30 хвилин), накриваємо фольгою та випікаємо ще 1 годину.
  12. З фольги готуємо форму, де штоллен "дозріватиме". Викладаємо його. Змащуємо розтопленим вершковим маслом і рясно посипаємо цукровою пудрою.
  13. Щільно загортаємо у фольгу і укутуємо у щось тепле (рушник, плед). Потім перекладаємо до пакету та відправляємо у прохолодне місце, але не до холодильника (туди можна перенести наступного дня, коли штоллен охолоне). До пакету не зазираємо щонайменше 2 тижні (максимум – 4).
  14. І ось на Різдво дістаємо, розрізаємо та насолоджуємось 😊

Нагадаємо, тут ми розповідали, як приготувати крабові кульки на новорічний стіл, а тут – як незвичайно приготувати курку. Також зібрали рецепти імбирного печива, класичного салату, та печінкового торту .

Тут ви можете знайти рецепт домашніх хачапурі з сиром, тут рецепт домашньої шаурми, тут дізнатися, як приготувати «правильну» карбонару, а тут як приготувати лазанью.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливі новини. Слідкуйте за новинами онлайн прямо в месенджері на нашому Telegram-каналі  Інформатор Live . Підписатися на канал у Viber можна тут  . 

 

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.