За останні п’ять років на Сумщині зафіксовані п’ять випадків захворювання на ботулізм, постраждали дев’ятеро людей
У Сумах зафіксували випадок ботулізму. З цією хворобою до лікарні потрапила 30-річна жінка. Сталося це після того, як вона з'їла вдома в'ялену рибу.
Про це повідомила Сумська міська рада у Telegram. Жінка відчула перші симптоми на наступний день після вживання.
За словами головної державної санітарної лікарки Сумської області Ірини Купрієнко, рибу придбали свіжою. Її самостійно засолили, вимочили та висушили, після чого вжили в їжу.
На наступний день у жінки після вживання карася з'явилися перші симптоми ботулізму. Почалися слабкість, блювання, а також вона відчула біль в очах.
Нараі стан пацієнтки оцінюється як важкий. Їй ввели протиботулінічну сироватку. Відомо, що за останні п’ять років на Сумщині зафіксовані п’ять випадків захворювання на ботулізм, постраждали дев’ятеро людей.
Нагадаємо, ботулізм – смертельно небезпечне харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичився ботулотоксин. В Україні випадки захворювання зустрічаються нечасто.
Наприклад, минулого року у Броварах у лікарні помер 73-річний чоловік. Наразі тривають дослідження на ботулізм: відомо, що померлий гостював на Тернопільщині, де вживав в'ялене м'ясо. А вже наступного дня після споживання продукту йому стало зле.
Також у червні 2024-го у Києві зафіксували випадок ботулізму через вживання ікри в’яленої риби, яку чоловік придбав в одному з кіосків. Наразі перевіряють операторів ринку, які здійснюють обіг вказаної продукції.