ВООЗ переглянула шкоду солі – уже цікаво

Усе крутиться навколо двох грамів: начебто не багато

Сіль, ВООЗ, корисні поради, здоров'я, продукти, їжа, харчування
Це рекомендації щодо шкоди солі та користі її замінників

Ми їмо забагато солі. Це повідомлення Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка нещодавно опублікувала нові рекомендації щодо використання замінників солі з низьким вмістом натрію. Згідно з даними, оголошеними в січні 2025 року, 1,9 мільйона смертей щороку пов’язані з високим споживанням натрію, тобто солі, пише IFLScience.

У 2019 році ВООЗ підрахувала, що середнє глобальне споживання солі на день становило 4,3 грами. Це більш ніж удвічі перевищує рекомендовані ВООЗ 2 грами. Тож, лікарі пропонують замінити звичну вдома сіль альтернативою з низьким вмістом натрію.

Натрій в організмі

Натрій є незамінним мінералом, але його може бути забагато, що призведе до проблем із тиском та серцем. Річ у тім, що надлишок натрію в крові створює навантаження на нирки. Тіло накопичує більше води, щоб допомогти розбавити натрій, що означає, що об’єм крові – і, отже, тиск – збільшується. Серце теж має працювати більше. З часом це може пошкодити кровоносні судини та потенційно сприяти інсульту і серцевій недостатності.

Існує також ризик:

  • хронічної хвороби нирок,
  • остеопорозу,
  • раку шлунка.

Справа не лише в солі, яку ми додаємо до їжі. Багато звичайних продуктів мають високий вміст натрію. Саме тому її споживання може легко збільшитися, а ви навіть не помітите цього.

Альтернатива солі 

Ідея обмежити споживання солі може змусити вас нарікати на очевидно несмачне життя, яке ви збираєтеся розпочати. Складність полягає в тому, що їсти менше солі означає приймати менш солоний смак. Це також вимагає змін усталених способів приготування їжі. Це виявилося заскладним, особливо для масового виробництва їжі. 

І все ж альтернативою, що дозволяє людям відчути весь цей чудовий смак без такої кількості натрію, є використання солі, збагаченої калієм, у якій частину хлориду натрію замінено хлоридом калію.

Калій – це ще один мінерал, який нам усім потрібен. Різниця ж полягає в тому, що більшість людей споживає його недостатньо. Тому перехід на сіль, збагачену калієм, можна вважати безпрограшним.

Втім, перш ніж додавати більше калію в свій раціон, порадьтеся з власним терапевтом. Особливо це стосується пацієнтів з хворобами нирок.

Як їсти менше солі

ВООЗ має низку корисних стратегій, вони включають:

  • наскільки це можливо, уникайте їжі з високим ступенем обробки (часто вона дуже солона),
  • приберіть ємність для солі з обіднього столу,
  • менше соліть їжу під час її приготування,
  • замість солі додавайте трави й спеції,
  • перейдіть на сіль, збагачену калієм,
  • обирайте продукти з низьким вмістом натрію,
  • використовуйте йодовану сіль і будьте здорові!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube