Невеликий пушок може здатися еволюційною примхою, але це не так
Насправді пухнаста поверхня персиків використовується як захисний механізм. Волоски запобігають приземленню дрібних комах на нерівну поверхню плода. Ці мікроскопічні волосяні нитки навіть забезпечують достатній захист від деяких людей, оскільки алергія на персик може виникнути як реакція на пух або шкірку плода, а не на його соковиту внутрішню частину, пише IFL Science. Так, люди з непереносимістю алергену Pru p 3 можуть їсти персики, але без шкірки.
Також пух допомагає боротися проти надокучливих комах, які хочуть з'їсти та відкласти яйця у м'якоті персика. Крім того, волосинки рятують фрукти від гниття. Тонка шкірка і ніжна м'якоть персика полегшують збирання мікроорганізмів, що викликають плісняву та грибок. Для того, щоб захиститися від таких мікроорганізмів, рослина розвинула особливі волоски, які допомагають тримати вологу подалі від поверхні плодів. Хоча це і не робить їх водонепроникними, але дозволяє виграти дорогоцінний час, поки вони ростуть і дозрівають.
Незважаючи на всі зусилля рослини, персики мають відносно коротку тривалість життя при збиранні в порівнянні з іншими фруктами: від зрілого фрукта до кашки проходить близько двох тижнів. До цього ж виду фруктів належать авокадо, вишню, волоські горіхи та мигдаль.
Також відомо, що персики належать до сімейства розоцвітих, поряд зі своїми двоюрідними братами - полуницею та звичайною садовою трояндою. І це сімейство розоцвітих найчастіше викликає харчові алергічні реакції у підлітків та дорослих у Європі. Також було доведено, що персики викликають одну з найпоширеніших алергічних реакцій на фрукти.
Але для тих, у кого немає алергії на персики, ці пухнасті плоди сповнені поживних переваг. Всього один плід персика містить 15% щоденної потреби організму у вітаміні С та 6% потреби у вітаміні А.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.