Насолоджуйтесь наступними декількома тижнями розумних роздрібних цін, перш ніж вони зростуть, і не дивуйтеся, якщо хвилі спекотної погоди продовжать робити вашу дозу кофеїну дорожчою
На поціновувачів кави чекає двозначна інфляція. Дивно, що роздрібні ціни на каву досі не зросли. У номінальному вираженні оптові ціни на зелену необсмажену каву на ринках Нью-Йорка та Лондона вже перебувають на найвищому рівні за всю історію, і побили попередній рекорд, встановлений майже 50 років тому, у 1977 році. Чому так відбувається, 20 січня розповів Bloomberg.
Сорт «арабіка», який цінується у поціновувачів еспресо, у грудні в Нью-Йорку майже досягнув $3,5 за фунт. Проте постачальники обсмаженої кави (або коротко — обсмажники) все ще продають свою каву в супермаркетах так, ніби оптові ціни становлять близько $2,5 за фунт. З огляду на різницю між оптовими та роздрібними цінами, вартість вашої чашки ранкового підбадьорливого напою може зрости щонайменше на 20−25% протягом наступних декількох місяців.
Це цінове відставання затягнулося з декількох причин. Одна з них: супермаркети пручаються підвищенню цін. Але різниця стає настільки великою, що торговці кавою говорять, що йдеться про «коли», а не «якщо»: тобто високі роздрібні ціни — це питання часу. Питання в тому, чи відбудуться підвищення наприкінці січня, чи на початку лютого.
Вичікувальна гра, яку ведуть обсмажники, вже призвела до жертв. Минулого місяця збанкрутував французький постачальник обсмаженої кави Cafés Legal. Ще один великий торговець кави у Бразилії також збанкрутував наприкінці 2024 року. І це можуть бути далеко не останні жертви.
Коріння кавової кризи — у Бразилії та В'єтнамі, двох найбільших світових виробниках: погана погода у цих країнах призвела до неврожаїв. У результаті світ споживав більше кави, ніж виробляв чотири роки поспіль. У період з 2020 до 2024 року дефіцит між попитом та пропозицією становив приблизно 15−20 млн мішків (кожен мішок важить 60 кг). У типовий рік світ споживає близько 170 млн мішків. За нинішнього стану речей сезон 2025−2026 років може продовжити дефіцит до п'ятого року поспіль — безпрецедентний результат.
Обсмажники використовували запаси, накопичені в урожайні роки, щоб скоротити розрив, але ці запаси скоротилися до рівнів, які багато хто в галузі вважають «нестійко низькими». Запаси у так званих країнах призначення (споживаючих країнах) закінчилися, а запаси у місцях походження (країнах-виробниках) швидко скорочуються.
Найбільша проблема — це бразильський врожай, який збирають із травня до вересня. У середині 2024 року багато хто очікував, що він буде великим і зупинить еру дефіциту. І якийсь час все йшло непогано. Але з жовтня галузь почала виявляти занепокоєння, а в грудні воно переросло в тривогу: високі температури та пізні дощі призвели до того, що на рослинах не зав'язалися бутони, які пізніше мали перетворитися на кавові ягоди.
Якщо так піде й надалі, то запаси скоротяться ще більше. За даними Міністерства сільського господарства США, до кінця сезону 2025−2026 років загальні запаси можуть впасти до другого найнижчого рівня за 65 років. Деякі торговці кавою вважають, що є висока ймовірність того, що запаси впадуть до найнижчого рівня в сучасній історії.
За такого сценарію оптові ціни на каву в Нью-Йорку можуть зрости до $3,5−4,0 за фунт протягом наступних декількох місяців; найоптимістичніші торговці вбачають потенціал для ще вищих цін.
Інфляційні потрясіння у сфері кави сталися за декілька місяців після того, як вартість іншого тропічного товару — какао — підскочила до історичного максимуму, збільшившись на понад 175% менш як за півтора роки. Хоча у цих двох товарів мало спільного, зростання цін змушує проводити паралелі та залучає спекулянтів.
Чи є поточні ціни — трохи вище за $3 за фунт — новою нормою? Чи, кажучи мемами, «кава — це нове какао», як стверджують деякі інвестори?
На відміну від какао, де фермери роками не заробляли грошей, а подальша відсутність інвестицій означає старіння та хвороби дерев, кава — це динамічна галузь. У кількох країнах плантації управляються як комерційні підприємства, а не як мізерна версія дрібних селян у какао промисловості. Бразилія, В'єтнам і Колумбія, а також декілька інших країн, мають потенціал виробляти більше, якщо дозволить погода. Поточні ціни стимулюють фермерів.
Але зміна клімату є структурною проблемою для кави. Протягом поколінь урожай перебував у владі погоди: заморозки та, меншою мірою, посухи неодноразово призводили до великих втрат у Бразилії. Проблема в тому, що врожай кави зараз падає через спеку, і ніхто в галузі не знає напевно, що саме високі температури можуть означати для виробництва.
Тож насолоджуйтесь наступними декількома тижнями розумних роздрібних цін, перш ніж вони зростуть. І не дивуйтеся, якщо хвилі спекотної погоди продовжать робити вашу дозу кофеїну дорожчою.
На українському ринку цукру спостерігається зростання цін, темпи якого можуть прискоритися на початку 2025 року. Відпускні ціни виробників за минулий тиждень зросли в середньому на 1−1,5 грн./кг. Наразі вартість цукру коливається у межах 23−24,50 грн./кг. Про це повідомили у Всеукраїнській Аграрній Раді. Основні причини такого підйому — початок відновлення експорту. Українські виробники цукру поступово повертаються на зовнішні ринки. Основними напрямками залишаються Туреччина та країни Африки.
«За очікуваннями ситуація мала бути гіршою для виробників без експорту до Європи. Але наразі працює схема експорту через треті країни, і вона дає свої результати. Україна потроху вивозить цукор на зовнішні ринки, що підтримує позиції», — зазначили аналітики.
З наступного року планується часткове відкриття європейського ринку для українського цукру, що може також суттєво вплинути на цінову динаміку в сторону підвищення. Експерти прогнозують, що в другій половині сезону можливе значне зростання вартості продукції. Крім того, ситуація на світовому ринку цукру також може вплинути на ціни в Україні.
«У Бразилії фіксуються певні проблеми, і це може вплинути на скорочення обсягів виробництва цукру. За рахунок цього у другій половині сезону можливе зростання вартості цукру на глобальному ринку», — уточнили аналітики.
У свою чергу українські виробники можуть скористатися цією ситуацією для розширення присутності на міжнародному ринку та підвищення конкурентоспроможності.
Цьогорічна посуха в Україні не мала глобального впливу на врожай і ціни сільгоспкультур, але її наслідки можуть бути відчутними вже у 2025 році. Про це у вересні 2024 року заявив перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький. За його словами, особливо це вплине на врожай озимих. Кліматичні зміни, сказав він, цього року частково вплинули на врожай зернових та олійних, який буде меншим десь на 12%. Спека вплинула на кормові культури, внаслідок чого зменшилося виробництво молока і відповідно зросли ціни на молочні продукти. Натомість суттєвих коливань у виробництві м'яса птиці, свинини, великої рогатої худоби, яєць немає. Також очікується гарний урожай цукрових буряків. Виробництво цукру складе 1,6 млн тонн, а внутрішнє споживання становить 900 тисяч тонн. Тобто цукру буде достатньо і для внутрішнього ринку, і для експорту. Врожай гречки буде меншим, але з урахуванням торішніх запасів крупи буде більш ніж достатньо.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.