Відомо, що оливкова олія корисна для нас – та виявляється, листя також
Оливкова олія є синонімом середземноморської дієти, і користь для здоров’я обох добре відома. Оливкова олія знижує ризик серцевих захворювань, раку, діабету та передчасної смерті. Оливки також містять багато корисних поживних речовин, пише ScienceAlert. Натомість зараз зростає кількість доказів користі для здоров’я оливкового листя.
Відомо також, що оливкове листя традиційно заварювали як чай у Середземномор’ї та пили для лікування лихоманки та малярії. Досі оливкове листя використовується в традиційній медицині в середземноморських країнах, таких як Іспанія, Греція, Палестина та Туреччина.
Листя містить високий рівень антиоксиданту під назвою олеуропеїн. Оливки та оливкова олія також містять його, але в меншій кількості. Як правило, чим зеленіший лист, тим більше він містить олеуропеїну. Листя, зібране навесні, також має вищі рівні порівняно з листям, зібраним восени, що вказує на те, що рівень олеуропеїну знижується, коли листя старіє.
Листя оливи також містять інші антиоксиданти, такі як гідрокситирозол, лютеолін, апігенін і вербаскозид. Антиоксиданти діють, зменшуючи окислювальний стрес в організмі. Останній спричиняє пошкодження ДНК людини, клітинних мембран і тканин, що може призвести до хронічних захворювань, таких як рак і хвороби серця.
Один огляд об’єднав дані 12 експериментальних досліджень із загалом 819 учасників. Екстракт оливкового листя знизив фактор ризику серцевих захворювань. Це включало здоровіші жири крові та зниження артеріального тиску. Ефект був більшим для людей, які вже мали високий кров'яний тиск. Більшість досліджень у цьому огляді давали екстракт оливкового листя у вигляді капсул із щоденними дозами від 500 міліграмів до 5 грамів протягом шести-48 тижнів.
Інший огляд та аналіз, опубліковані наприкінці минулого року, розглядали дані 12 експериментальних досліджень із загалом 703 осіб. У деяких із цих досліджень брали участь люди з високим вмістом жиру у крові, люди з високим кров’яним тиском, люди з надмірною вагою або ожирінням, а в деяких – здорові люди. Щоденні дози становили 250-1000 мг, які приймали у вигляді таблеток або запікали в хліб. Окремі дослідження в огляді показали значні переваги в покращенні контролю рівня цукру у крові, рівня жирів у крові та зниження артеріального тиску.
В ще одному огляді розглядалися люди, які приймали олеуропеїн і гідрокситирозол – антиоксиданти, які є в оливковому листі. Це виявило значне покращення маси тіла, ліпідного профілю крові, метаболізму глюкози, кісток, суглобів і розумових функцій. Індивідуальні дослідження включали тестування двох антиоксидантів або оливкового листя, що додається до харчових продуктів, таких як хліб і кулінарна олія. Дози становили 6-500 мг екстракту оливкового листя на день.
Отже, екстракт оливкового листя може допомогти знизити артеріальний тиск, покращити ліпіди крові та допомогти організму тримати здоровий рівень цукру в крові.
Листя оливи можна заварювати в чай, додавати в салати чи смузі. Проте листя гірке через антиоксиданти, тому часто екстракт оливкового листя додають у хліб та іншу випічку. Дослідники виявили, що це покращує рівень антиоксидантів у цих продуктах, і люди кажуть, що їжа стала кращою на смак.
Екстракт оливи не є токчисний, оливкове листя є безпечним до 1 г на день. Були повідомлення про потенційну токсичність при прийомі понад 85 мг/кг маси тіла на день. Для дорослої людини вагою 80 кг це означатиме 6,8 г на день. Вагітним і годуючим жінкам не рекомендується вживати його.
Якщо у вас високий кров'яний тиск, цукровий діабет або підвищений рівень жирів у крові, ви можете почати приймати екстракту оливкового листя. Але важливо, щоб ви спочатку обговорили це зі своїм лікарем! Не робіть призначення самостійно, тим більше відміняючи будь-які інші препарати.
Оливкове листя та його екстракт не стане панацеєю для здоров’я, якщо не дотримуватися здорової дієти, попереджають лікарі. В усіх рослинних продуктах міститься багато антиоксидантів, тому ви повинні намагатися їсти різноманітні рослинні продукти різного кольору.