Голубці і не тільки: Мінкульт вніс до нематеріальної спадщини України нові елементи

До списку тепер входять традиції рогозоплетіння, вбирання могильних хрестів, готування традиційної української страви "Голубці", культура традиційного вівчарства та традиція "віншування Василів"

Мінкульт вніс до нематеріальної спадщини нові елементи
Мінкульт вніс до нематеріальної спадщини нові елементи

Міністерство культури та інформаційної політики України оголосило про додавання п'яти нових елементів до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини.

Ця ініціатива відображає зобов'язання країни зберігати та захищати своє багатство культурної спадщини.

До списку тепер входять такі українські традиції:

  • Ремесло рогозоплетіння в селах Щитки та Писарівка Вінницької області,
  • вбирання могильних хрестів на Рівненщині;
  • готування української страви "Голубці";
  • традиції вівчарства Бессарабії та їх пов'язані знання;
  • традиції "віншування Василів" у селі Липівка Рогатинської громади Івано-Франківської області.

Національний перелік тепер містить 68 елементів, які є найбільш значущими для української культури та традицій.

Нематеріальна культурна спадщина України: що це таке

Нематеріальна культурна спадщина України є важливою складовою загальної концепції нематеріальної культурної спадщини. Вона охоплює народні традиції, свята, звичаї, усну народну творчість, майстерність у галузі музики, пісень, танців й театру, традиційні ремесла, а також знання, навички та світогляд українського народу щодо природи і всесвіту.

Ці елементи передаються від покоління до покоління, постійно відтворюються спільнотами й формують у них почуття самобутності та наступності. Це сприяє повазі до культурного розмаїття і творчості людини.

На державному рівні укладається Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України згідно з Порядком ведення Національного переліку. На березень 2023 року до переліку було внесено 63 елементи.

Рецепт традиційних українських голубців

Рецепт голубців традиційний

Інгредієнти:

  • капуста – 1 головка середнього розміру
  • фарш (свинина з яловичиною або курятина) – 500 г
  • рис – 1 склянка
  • цибуля – 1 шт.
  • морква – 1 шт.
  • сіль і перець – за смаком
  • томатна паста – 3 ст. л.
  • олія для смаження – 2 ст. л.
  • вода – 2 склянки

Як приготувати: 

  • Капусту занурте у киплячу воду і варіть на середньому вогні протягом 5-7 хвилин, поки вона не стане м'якшою, але не розвалюється. Відкиньте воду і охолодіть капусту.
  • Рис варіть в окремій каструлі протягом 10 хвилин, доки він не стане напівготовим. Відкиньте воду.
  • Цибулю та моркву поріжте дрібно і обсмажте на олії протягом 5 хвилин до золотистого кольору.
  • Змішайте фарш, рис, обсмажену цибулю та моркву, сіль і перець за смаком.
  • Відокреміть кожен лист капусти і покладіть по 2-3 столових ложки фаршу в середину кожного листа. Згорніть краї капусти та скрутіть її в рулет.
  • Розітріть томатну пасту у воді і додайте залишки обсмаженого овочевого міксу, сіль і перець за смаком.
  • У сковороді з високими бортиками розігрійте олію, покладіть голубці та обсмажте з усіх боків до золотистого кольору.
  • Додайте до сковороди томатний соус і зменште вогонь до мінімуму. Накрийте сковороду кришкою і варіть на слабкому вогні протягом 30-40 хвилин. 
  • Прикрасьте зеленню. Смачного!

Нагадаємо, раніше Інформатор писав, що Мінкульт працюватиме над спрощенням мови, якою висловлюються посадовці.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube