Картопля може спровокувати підвищення рівня глюкози в крові та навіть діабет
Ну хто не любить картоплю фрі, чи пюрешку із сосискою або ж котлеткою? Мабуть, що таких якщо й не немає, то точно обмаль. Так, потату люблять всі - на всіх континентах світу. Однак, картопля має репутацію овоча, який спричиняє різке підвищення рівня цукру в крові, проте все залежить від сорту та способу її приготування пише The Guardian.
Звичайна картопля викликає вищий різкий стрибок цукру в крові, ніж солодка картопля, й вона є цінним джерелом вуглеводів. Картопля також містить клітковину та поліфеноли, які уповільнюють травлення, залишаючи відчуття ситості надовше.
Однак не вся картопля однакова. Воскові сорти зазвичай викликають менший стрибок цукру в крові порівняно з борошняними сортами. А от видалення її шкірки зменшує користь для здоров’я. Адже 150-грамова картопля містить близько 2 г клітковини, але після очищення це вже 1 г. Шкірка також містить вищу концентрацію поліфенолів.
Спосіб, яким ми готуємо та подаємо картоплю, також впливає на її вплив на здоров’я. Так, картопляне пюре може підвищити рівень цукру в крові швидше, ніж ціла картопля зі шкіркою.
Порада щодо приготування картоплі, яка зменшить різке підвищення рівня цукру в крові, - це відварити її та дати охолонути. Незалежно від того, чи їсте ви її холодною, чи розігрітою, це знижує її глікемічний індекс на третину.
Дослідження показали, що вживання картоплі окремо не обов’язково збільшує ризик діабету. Однак приготування її з великою кількістю вершків, масла або олії може мати негативні наслідки. Тим не менш, якщо ви не переїдаєте, все буде нормально.