Три причини полюбити заморожені овочі та фрукти

Експерти з питань харчування кажуть, що заморожені овочі й фрукти навіть кращі за свіжі

Хжа, продукти, заморозка, корисні поради, лайфхак
Ось три причини полюбити замороженену клітковину, багату вітамінами.

Оскільки зима тягнеться, уявити яскраві кольори й аромати весни і літа стає все складніше. Але багато делікатесів теплої пори року ховаються там, де ви їх найменше очікуєте – у відділенні заморожених продуктів в супермаркеті, йдеться в матеріалі NYTimes. Дієтологиня Майя Феллер каже, що заморожені продукти можуть стати справжнім порятунком. Хоча пакети з холодними, твердими продуктами можуть виглядати не так привабливо, як барвисті вітрини зі свіжими фруктами й овочами, є багато причин полюбити заморожені варіанти.

Ось три речі, які експерти з питань харчування найбільше люблять у заморожених продуктах, і як ви можете отримати від них максимальну користь.

Більше вітамінів

На думку нью-йоркської дієтологині, заморожені варіанти часто такі ж смачні, а в деяких випадках і більш поживні, ніж їхні свіжі альтернативи. В одному дослідженні, опублікованому в 2015 році, медики виміряли рівні чотирьох вітамінів у восьми видах заморожених і свіжих фруктів і овочів:

  • полуниці,
  • шпинату,
  • брокколі,
  • кукурудзи,
  • моркви,
  • гороху,
  • зелених бобів,
  • чорниці.

Вони також виявили, що хоча свіжа та заморожена версії зазвичай мають однакові рівні вітамінів, були помітні винятки. Заморожена кукурудза, зелена квасоля та чорниця, наприклад, мали значно більший рівень вітаміну С, ніж їхні свіжі аналоги. А рівень вітаміну Е в заморожених зелених бобах, горосі, чорниці та шпинаті був вищим, ніж у свіжих варіантах. Рівень вітаміну В2 також був вищим у замороженій броколі порівняно зі свіжою капустою.

Заморожені фрукти та овочі багаті поживними речовинами, оскільки їх збирають, а потім швидко заморожують, коли вони дозріли – коли рівень вітамінів і мінералів у них зазвичай найвищий, каже інша дієтологиня Марі Бароне. З іншого боку, зі свіжими варіантами чим довше продукти стоять на полицях магазинів або в наших домівках, тим більше поживних речовин вони втрачають.

Іншими словами, свіжі продукти, які ви бачите в продуктовому магазині, часто втрачають деякі поживні речовини ще до того, як ви їх купили. Ці харчові відмінності часто є найбільшими під час ведення сільського господарства в міжсезоння. Якщо ви купуєте свіжий персик у лютому, тобто не в сезон, очевидно, що його зібрали десь далеко, а потім везли за багато кілометрів, втрачаючи по дорозі поживні речовини.

В одному дослідженні 2003 року вчені підрахували, що традиційно вирощена продукція подорожує в середньому майже 2,5 км, перш ніж досягти споживачів.

Існує три важливі причини їсти заморожені овочі та фрукти: вам сподобається!
Існує щонайменше три важливі причини їсти заморожені овочі та фрукти: вам сподобається!

Заморожені овочі – дешевші

Заморожені продукти також часто дешевші, ніж їхні свіжі аналоги. Середні ціни на фрукти та овочі, такі як ожина, чорниця, малина, брокколі, брюссельська капуста, кукурудза, зелена квасоля, капуста та шпинат, нижчі, якщо їх купувати замороженими, а не свіжими. Тож, можна зекономити з не меншою користю для здоров'я. 

Заморожені продукти також можуть заощадити ваші гроші, оскільки вони зберігаються кілька місяців. Щоб збільшити термін придатності заморожених продуктів, дістаньте їх з оригінальної упаковки та зберігайте в пластикових пакетах для заморозки, які можна закривати.

Заморозка – це зручно

Дістали, розморозили, відварили і готово. Заморожені продукти здатні чудово заощадити час і зусилля. Брокколі, наприклад, взагалі зазвичай частково варять перед заморожуванням, тому перед подачею її потрібно лише ненадовго нагріти. Заморожені овочі та фрукти, як-от очищене манго, часто вже очищені та нарізані, тому їх можна розморозити та їсти негайно. 

Поради для приготування 

Єдиним недоліком покупки замороженого є те, що текстура їжі часто змінюється, коли вона досягає кімнатної температури. Деякі фрукти, такі як полуниця, після розморожування стають м’якшими, ніж зазвичай. Тому використовуйте їх у смузі чи випічці.

Якщо ви хочете, щоб заморожені овочі ставали хрусткими під час варіння, наприклад, під час смаження брюссельської капусти, спочатку розморозьте їх у теплій воді, а потім злийте й обсушіть паперовими рушниками, щоб видалити зайву вологу перед приготуванням. А потім покладіть у фритюрницю.

Але багато заморожених овочів можна приготувати без попереднього розморожування. Просто викладіть їх на деко, додайте приправи та запікайте в духовці.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube