Часто шкірка не тільки їстівна, але й містить корисні поживні речовини
А ви знали, що шкірка банана становить близько третини середньої ваги усього фрукта. Тож, замість того, щоб викидати їстівну та багату поживними речовинами шкірку бананів, апельсинів та інших фруктів і овочів, ось п’ять способів максимально використати їх, пише BBC. Шкірка банана, як і багатьох фруктів і овочів, не тільки їстівна, але й містить корисні поживні речовини. Для апельсина приблизно 20% фрукта складається зі шкірки – згідно з одним дослідженням. Для ківі 9-13% фрукта становить шкірка. Для граната шкірки майже стільки ж, скільки й кісточок.
Але багато з того, що ми вважаємо відходами, насправді цілком їстівне. У харчовій промисловості зростає інтерес до кращого використання як поживних речовин, так і енергії в шкірці, яку зазвичай викидають. Але є способи зробити це і вдома, і це не тільки банановий хліб.
Візьміть два цілих апельсини, сік двох лимонів і 2 кг цукру. Прокип'ятіть подрібнені апельсини впродовж 2х годин, процідіть, додайте лимонний сік і цукор і проваріть ще 20 хвилин. У вас вийде чудовий апельсиновий мармелад. Вживайте його із грецьким йогуртом.
Також приготуйте цукати з апельсинів. Наріжте апельсини зі шкіркою та прокип’ятіть в киплячій воді протягом 10 хвилин. Повторіть цей процес тричі і кожного разу промивайте шкірку холодною водою, щоб видалити гіркий присмак, перш ніж змішувати цукор і воду.
Їсти ананас завжди здається марнотратним. Здається, відходів від серцевини, шкірки та верхівки більше, ніж від самого фрукту. Проте економний вихід є!
Тепаче – це історичний мексиканський ферментований напій, який виник ще в доіспанські часи. Він не тільки використовує всі ці відходи, але й є джерелом пробіотиків. Візьміть банку 3,8 літра, велику еластичну стрічку та шматок марлі, достатнього розміру, щоб закрити отвір банки.
Вимийте, почистіть і видаліть серцевину з одного ананаса. Потім я з’єднайте воду з коричневим цукром у каструлі й повільно нагрівайте, доки цукор не розчинився. Потім дайте трохи охолонути, додайте серцевину та шкірку ананаса в банку та влийте суміш цукру та води, поки вона ще тепла. Накрийте марлею, кухонним рушником або кухонним папером – загалом, вам потрібно щось, щоб не було мух, але пропускало повітря.
Далі залиште суміш бродити при температурі 21-25 C і постійно перевіряйте її. Через 24-36 годин у вас повинна з’явитися біла піна зверху, що означає, що він бродить. Чим надовше залишити – тим сильнішим буде смак. Додайте імбир, лайм тощо. Коли напій готовий, процідіть та поставте у холодильник.
Шкірку імбиру також часто викидають як харчові відходи. Але саме шкірка надає імбиру стільки корисних властивостей: вона містить біологічно активні сполуки, які мають фітохімічні властивості, включаючи антиоксидантну, протимікробну та протипухлинну дію. Шкірка імбиру є багатим джерелом клітковини і вітамінів, включаючи вітамін С, кальцій, залізо та інші.
Використовуйте імбир зі шкіркою, киньте шкірку в суп, відваріть її у воді та додавайте імбирний відвар до смузі, чаю, коктейлів, газованої води. Ще шкірку імбиру можна запечки в духовці та подрібнити в кавомолці і використовувати як спецію для випічки тощо. Порада: спробуйте очистити імбир чайною ложкою, а не очискою.
Багато рецептів вимагають очищення зимових гарбузів, але їхня шкірка цілком їстівна, як і насіння. Вона є хорошим джерелом клітковини, а також вітамінів та інших біоактивних сполук.
Шкіру і насіння можна посмажити і приготувати хрусткі домашні чіпси. Помийте і висушіть гарбуз, зріжте верх і низ. Овочечисткою зніміть тоненькі шматочки шкірки. Далі розріжте гарбуз уздовж і вийміть насіння та м’якоть. Поставте насіння і шкірку на ніч в холодильник. Потім промийте, змішайте все з сіллю, копченою паприкою, кмином і пластівцями чилі. Додайте кілька бризок оливкової олії. Запечіть чипси в духовці при температурі 170 C впродовж 20 хвилин. Смачного!
Також шкірку гарбуза можна зберігати в пакеті в морозильній камері разом з іншими їстівними залишками овочів і використовувати для приготування овочевого бульйону.
Помаранчеві, жовті та коричневі пігменти з лушпиння цибуля можна витягти кип’ятінням і використовувати для фарбування тканини, анприклад сірих шкарпеток, які колись були білими!
Дубильні речовини в цибулі створюють ефективний барвник для таких волокон, як бавовна та льон, які, як правило, потрібно обробити фіксатором, який називається протравою, щоб забезпечити стійкість барвника.
Виперіть шкарпетки, висушіть та киньте лушпиння цибулі у велику металеву каструлю з приблизно двома склянками води. Відрегулюйте кількість барвника та води залежно від розміру тканини. На середньому вогні доведіть шкірку до кипіння і кип’ятіть розчин приблизно 15 хвилин, поки вода не стане темно-бурштинового кольору.
Коли тканина майже висохне, вимкніть вогонь і видаліть лушпиння цибулі шумівкою. Занурте тканину в гарячий розчин барвника так, щоб вона була повністю покрита, і залиште на 30 хвилин, до години. Не віджимаючи тканину, залиште її в прохолодному місці для висихання. Якщо бурштиновий колір тканини недостатньо сильний, повторюйте процес занурення, доки не досягнете бажаного кольору.