Тільки один варіант кави дуже корисний: головне не переплутати

Дослідження виявило зв’язок кави зі зниженим ризиком деменції, але є підступ

Кава, продукти, напій, їжа, дієта, харчування, здоров'я, мозок, деменція, корисні поради
Це стосується лише несолодкої кави з кофеїном!

Відповідно до нового дослідження, літні люди, які регулярно п’ють каву, мають менший ризик розвитку деменції. Але в цій історії є нюанс. Зв’язок виявили китайські дослідники медичних записів 204 847 людей, віком від 40 до 69 років. Записи включали як звички споживання кави, так і діагностику випадків деменції за дев’ять років.

Більше споживання кави з кофеїном, особливо несолодкого сорту, було пов’язане зі зниженням ризику хвороби Альцгеймера та деменції, а також хвороби Паркінсона. Для підсолодженої або штучно підсолодженої кави таких зв’язків не спостерігалося, пише ScienceAlert.

"Отже, кілька механізмів вказують на потенційний зв’язок між споживанням несолодкої кави та кави з кофеїном і нейродегенеративними захворюваннями", – йшлося у висновку.

Щоб спростити цифри, дослідники використали звіти учасників про споживання кави, щоб розділити їх на п’ять груп:

  • ті, хто не вживає кави,
  • від 0 до 1 чашки на день,
  • від 1 до 2 чашок на день,
  • від 2 до 3 чашок на день, 
  • більше 3 чашок на день.

Саме остання група виявила найбільшу статистичну значущість. Але загалом, люди, які п’ють будь-яку каву, мали щонайменше на 34% менше шансів захворіти на хворобу Альцгеймера та пов’язані з нею захворювання, на 37% меншу ймовірність розвитку хвороби Паркінсона та на 47% меншу ймовірність смерті.

Кава має бути несолодкою та з кофеїном. Дослідники вважають, що певні властивості кофеїну можуть захищати мозок від деменції – і, можливо, цукор і штучні підсолоджувачі перешкоджають користі кофеїну.

"Додавання цукру або штучних підсолоджувачів до кави може мати шкідливий вплив, і до цього слід підходити обережно. Так, рекомендація схиляється до споживання несолодкої кави та кави з кофеїном", – пишуть дослідники. 

Попередні дослідження виявили, що кава може запобігти погіршенню деменції та додати додаткові роки до нашого життя. Однак це, схоже, залежить від того, скільки та коли ми її п’ємо. Наприклад, дані свідчать про зв’язок між кофеїном та зниженням розумових функцій в людини.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube