Смак свободи актриси Тетяни Малкової: середньовічна Румфордська зупа

Страва, вигадана у Німеччині, знайшла своє місце на сторінках книги "Практична кухня" галицької кулінарки Ольги Франко

Рецепт
Стародавня страва на новий лад

Супи актуальні завжди, особливо у холодну пору року. У світі існує безліч рецептів перших страв, деякі дістались до наших днів ще з прадавніх часів. Як, наприклад, Румфордська зупа, яка бере свій початок у 1780-х роках. Вигадав її у Німеччині міністр Бенжамін Томпсон (він граф Румфорд). Вона дуже поживна та складається з простих інгредієнтів, тож виходить бюджетною.

Рецепт цієї страви увійшов до книги "Практична кухня" знаної галицької кулінарки Ольги Франко. На її основі знято фільм "Смак свободи", який вийшов на екрани у 2024 році. Роль су-шефа у картині зіграла акторка Тетяна Малкова. І 16 вересня вона відзначає свій 37-й день народження. Окрім ролі у цій картині найвідомішими її роботами є ролі у фільмах "Пес Альф", "Конотопська відьма", "Морська поліція. Чорноморськ", "Козаки. Абсолютно брехлива історія", "Бідна Саша" та "Моя улюблена Страшко".

Щодо Румфордської зупи, то вона являє собою страву з овочів, бобових та грибів, яка готується шляхом додавання засмажки з борошна та масла. Потім зупу перетирають до однорідності, перетворюючи на крем-суп. Зазвичай подають його зі сметаною. Тож давайте і ми приготуємо зупу з такою нетиповою назвою, але дуже бюджетним складом.

Румфордська зупа

Страва виходить дуже поживною
Страва виходить дуже поживною.

Вам знадобиться:

  • морква – 1 шт.
  • цибуля – 1 шт.
  • селера – 1 стручок 
  • часник – 3 зубчики 
  • картопля – 4 шт.
  • гриби – 3-4 шт.
  • лавровий лист – 2 шт.
  • горох – 1 ст.л.
  • квасоля – 1 ст.л.
  • сіль
  • петрушка – 1 пучок

Як готувати:

Квасолю та горох гарно промиваєте, замочуєте на кілька годин, а потім відварюєте до напівготовності. Овочі чистите, нарізаєте великими шматками і перекладаєте у велику каструлю. Додаєте квасолю і горох, лавровий лист і сіль. Заливаєте водою і ставите на вогонь. Варите до готовності.

Тим часом робите заправку. На пательні обсмажуєте 1 ст.л. борошна та 1 ст.л. олії, доливаєте трохи води, щоб вийшла консистенція густої сметани. Додаєте до зупи, як приготується. Перекладаєте зупу у блендер і перебиваєте до однорідності

Подаєте зі сметаною та зеленою петрушкою.

Поради від Інформатора: щоб зробити страву яскравішою за смаком, до неї можна додати копчену ковбасу або плавлений сир. Сметану можна замінити на вершки, а петрушку на кріп.

Слідкуйте за нами у Telegram

Image
Оперативні новини та разбори: Україна, світ, війна

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити