Готуємо разом: рецепти ситних супів із простих інгредієнтів

Перші страви — це поживно, корисно та смачно!

Суп
Фото: Pexels

В кухні кожної країни світу є різноманітні супи — і недарма! Суп — це ситна, поживна та корисна страва, яка чудово підходить і для обіду, і для вечері. 

Інформатор разом із мережею супермаркетів VARUS продовжують інформаційний проєкт, в якому ми ділимось корисними порадами щодо зберігання та приготування їжі, лайфгаками та цікавими рецептами. Сьогодні розповідаємо про рецепти ситних супів із простих інгредієнтів. 

Чи обов’язково їсти супи? 

Більшість з нас із дитинства звикли до того, що перші страви — обов’язково мають бути на обідньому столі. Насправді нутриціологи вже давно розвінчали міф про те, що без супів на вас неодмінно чекають проблеми з травленням, а ваше харчування не буде збалансованим. Тож, якщо ви не любите перші страви — ви можете просто відмовитись від них та замінити не менш корисними альтернативами. 

Проте, правильно приготований суп — це одночасно і смачно, і корисно, і дуже поживно. А сотні різноманітних рецептів дають змогу кожному обрати варіант до душі. Важливо, щоб суп був приготований із правильних інгредієнтів, тоді його користь для організму буде неоціненною. 

“Ми у VARUS прагнемо до різномаїжжя та впевнені, що смачна їжа — це важлива складова у житті кожної людини. А суп — це саме та страва, яка має безліч варіацій та відкриває величезний простір для кулінарних експериментів. Оригінальних смакових поєднань можна досягти навіть за допомогою найпростіших продуктів, тож сміливо фантазуйте та готуйте різномаїжні перші страви для всієї родини", — розповідає Ольга Румянцева, директорка з маркетингу мережі VARUS.

Прості рецепти корисних супів 

У цій підбірці ми поділимось із вами рецептами зовсім різних перших страв — традиційних українських, цікавих екзотичних, вегетаріанських та сезонних. 

Крем-суп із сочевиці 

Для приготування знадобляться: 

  • Сочевиця — 100 грамів 
  • Морква — 1-2 штуки; 
  • Цибуля-порей — 50 грамів; 
  • Томатний сік — 1 склянка; 
  • Лимонний сік — чайна ложка; 
  • сіль, перець, паприка, часник та інші спеції на смак. 

Приготування: 

  • Овочі дрібно поріжте та обсмажте в сотейнику. Під кінець додайте сочевицю та обсмажте разом з овочами протягом 1-2 хвилин. 
  • До суміші додайте томатний сік та пів літра води. Варіть 15-20 хвилин, поки сочевиця не буде готова. У процесі додайте спеції. 
  • Перебийте суміш блендером до однорідного стану. Подавайте з грінками. 

Легкий курячий суп з овочами та вермішеллю 

Для приготування знадобляться: 

  • Курятина (краще стегно) — 500-700 грамів; 
  • Кабачки — 200 грамів; 
  • Помідори — 150-200 грамів; 
  • Солодкий перець — 1 штука; 
  • Вермішель — 100 грамів; 
  • Сіль, перець, зелень на смак. 

Приготування: 

  • Курку очистіть від шкірки та жиру, доведіть до кипіння та варіть протягом 20 хвилин. 
  • Овочі очистіть та поріжте кубиками. 
  • М’ясо в бульйоні розділіть на шматочки, додайте вермішель та овочі. Варіть 2-3 хвилини та додайте спеції до смаку. 

Зелений борщ зі шпинатом 

Для приготування знадобляться: 

  • Морква — 2 штуки середнього розміру; 
  • Цибуля ріпчаста — 2 штуки; 
  • Картопля — 2-3 штуки; 
  • Яйця перепелині — 5 штук; 
  • Шпинат — 1 пучок; 
  • Зелена цибуля — 1 пучок; 
  • Петрушка — 1 пучок; 
  • Лавровий лист, сіль, перець на смак. 

Приготування: 

  • Зваріть овочевий бульйон: у двох літрах води варіть цибулину та нарізану моркву з сіллю та лавровим листом протягом 20 хвилин. 
  • Відваріть перепелині яйця (близько 5 хвилин). 
  • Картоплю, морквину та цибулину поріжте невеликими кубиками. 
  • Петрушку та зелену цибулю подрібніть, шпинат помийте та порвіть на великі шматочки. 
  • Овочі та зелень покладіть у бульйон та варіть протягом 20 хвилин, додайте 1-2 столові ложки олії. 
  • Після готовності дайте борщу настоятись 15-20 хвилин. Розлийте борщ по тарілках та прикрасьте половинками перепелиних яєць. 

Том ям 

Для приготування знадобляться: 

  • Куряче філе (бажано зі стегна) - 500-600 грамів 
  • Креветки тигрові - 200 грамів; 
  • Мідії - 100 грамів; 
  • Гриби (шиїтаке або звичайні печериці) - 100 грамів; 
  • Цибуля ріпчаста - 1 штука; 
  • Морква - 1 штука; 
  • Кінза, часник, перець чилі, кафір-лайм, стебло лемонграсу, імбирний корінь - для заправки супу; 
  • Томатна паста - 1-2 столові ложки; 
  • Лайм - 1 штука; 
  • Рибний соус - 3 столові ложки. 

Приготування: 

  • Зваріть 1 літр курячого бульйону з морквою та цибулею; 
  • Підготуйте пасту: перебийте разом нарізане стебло лемонграсу, листя кафір-лайму, часник, цедру та сік лайма, імбир та трохи перцю чилі. Додайте томатну пасту та сіль. 
  • Порізану курятину та гриби посмажте протягом хвилини на великому вогні в каструлі. Додайте столову ложку пасти том ям, перемішайте і смажте ще хвилину. 
  • Додайте креветки, мідії та рибний соус, перемішайте. Якщо хочете більш насиченого та гострого смаку, додайте ще ложку пасти. 
  • Влийте курячий бульйон. Варіть 5 хвилин. За потреби додайте сіль, сік лайму та інші спеції. Перед подачею додайте подрібнену кінзу. Смачного! 

Ми поділились лише декількома нестандартними рецептами смачних та корисних супів, але їх існують десятки й навіть сотні. Надихайтесь гастроблогерами, рестораторами та кулінарами-любителями, та не бійтесь додавати до рецептів щось своє! 

Раніше ми розповідали про те, як зберігати продукти без холодильника. Також ми ділились секретами зберігання продуктів, якими користувались давні українці. 

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube