Що не можна вживати цього сезону аби вберегтись від кишкових хвороб. Поради медиків
Медики радять не купатися у забруднених водоймах, обмежити контакти із хворими, які мають ознаки кишкової інфекції та бути особливо уважними до особистої гігієни та якості продуктів
![Гігієна](https://cdn.informator.ua/@prod/media/ua/2023/06/16/648c9f1e9526b8.20553276.webp)
Медики радять не купатися у забруднених водоймах, обмежити контакти із хворими, які мають ознаки кишкової інфекції та бути особливо уважними до особистої гігієни та якості продуктів
Поширеність кишкових інфекцій пов’язана зі спекою, недотриманням правил особистої гігієни, вживанням інфікованих харчових продуктів. Ці ризики посилюються через підрив Каховської ГЕС, тож треба бути особливо уважним до свого здоров'я.
Про це повідомляє Департамент охорони здоров'я Одеської обласної державної адміністрації. Там називають головні джерела небезпеки, перелічують хвороби, якими можна заразитись цього літа, та розповідають, як від них вберегтися.
"Літній період – час, коли відбувається підвищення захворюваності на кишкові інфекції. Це пов’язано з недотриманням правил особистої гігієни, вживанням інфікованих продуктів харчування та порушенням правил їх приготування, транспортування та зберігання, застосування у приготуванні їжі неякісної води", - йдеться у повідомленні.
Зокрема, влітку можна захворіти на такі бактеріальні кишкові інфекції:
- сальмонельоз;
- дизентерія;
- харчові токсикоінфекції;
- ботулізм;
- холера;
- гепатити А і Е.
Також є вірусні інфекції, які теж можуть активізуватися в літню пору:
- ротавірус;
- кишкова паличка;
- ентеровірус та багато інших.
"Особливо це стає важливим під час обмеженого доступу людей до перевірених джерел питної води, наводнення, що виникло в результаті підриву площини Каховський ГЕС і пошкодження мереж водопостачання", - наголошують спеціалісти.
Як вберегтися від небезпечних хвороб: правила профилактики
Правила профілактики кишкових інфекцій дуже прості. Ось що радять одеський департамент охорони здоров'я:
- Дотримання правил особистої гігієни, як то миття рук із милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та відвідування туалету;
- При неможливості доступу до води обробляти руки антисептичними засобами;
- Вживання їжі, яка придбана лише у перевіреного виробника та із дотриманням правил реалізації харчових продуктів;
- Перед вживанням овочів та фруктів мити їх кип’яченою водою;
- Пити лише кип’ячену (протягом 3-4 хв) воду;
- Не залишати приготовану їжу без холодильника та прикривати її від мух;
- Не пити сире молоко та не їсти сирі яйця;
- Не купатися у забруднених водоймах;
- Обмежити контакти із хворими, які мають ознаки кишкової інфекції.
Що ще радять лікарі тим, хто живе на півдні
Заморожування не вбиває небезпечних бактерій, і ніяк не впливає на токсини. Порада уникати напоїв із льодом стосується не лише територій в епіцентрі трагедії, але й тих, хто живе в Одесі. Навіть для чищення зубів краще використовувати бутельовану воду.
Також "Інформатор" наводив поради, як зробити питною забруднену воду та публікував список порад від МОЗ.
Нагадаємо, на Дніпропетровщині через зниження рівня води масово гине риба. Ми також писали, що внаслідок підриву росією Каховської ГЕС в криницях та відкритих водоймах на підтопленій території можуть опинитися хімікати, збудники інфекційних хвороб із кладовищ, вбиралень і сміттєзвалищ.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.
Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.