Сексуальний сніданок: як приготувати пацанеллу, описану в “Декамероні” Бокаччо

Панцанелла по-тосканськи сподобається всім, хто любить творчість Джованні Бокаччо. Лайфхак від Інформатор Україна: детальний рецепт з фото, як швидко та смачно приготувати корисний сніданок

Панцанелла по-тосканськи
Панцанелла по-тосканськи

Рецепт панцанелли по-тосканськи сподобається всім, хто любить творчість Джованні Бокаччо. Готувати його легко та смачно. Цей рецепт простий та здоровий. А щоб ваша страва вийшла ще смачнішою, Інформатор приготував корисну пораду. 

В романі Джованні Бокаччо “Декамерон”, написаному в 1348 році, на шикарній віллі в Тоскані протягом 10 днів сім дам та троє кавалерів насолоджуються їжею, вином та розповідають веселі історії про еротичні походження італійців. Серед інших вишуканих страв на їх столі є й прообраз салату пацанелла. У ті часи до складу салату входили лише трави, оливкова олія та черствий хліб, який розмочували оцтом. 

Перш ніж помідори активно використовуватимуть у салатах та інших стравах, італійські селяни готували розмочений хліб з овочами, які росли на городі — трави, часник, огірки та цибуля. Така салатна суміш могла простояти два дні. Традиційно панцанелла готується з дріжджового несолоного тосканського хліба Pane sciocco, що дослівно перекладається як «хліб без солі». Головна ідея салату — хліб, як основний інгредієнт, вбирає рідину від помідорів за аналогією з хлібом в оцті, як готували раніше.

Панцанелла по-тосканськи
Панцанелла по-тосканськи

Вам знадобиться:

  • 30 г хліба
  • 1 кг томатів
  • 2 огірка
  • 2 головки цибулі-шалот
  • Півпучка зеленого базиліку
  • 50 мл оливкової олії
  • Сіль за смаком
  • Оцет винний за смаком

Як готувати

Хліб бажано взяти вчорашній, а не свіжий. Наріжте його кубиками по 3 сантиметри. Далі можна або зробити сухарі в духовці, розігрів її до 160 градусів, або підсмажити на сковороді з оливковою олією, постійно помішуючи. Коли з'явиться скоринка, це означає, що крутони готові.

Порада від Інформатора: У деяких рецептах пропонують не обсмажувати хліб, а замочувати його у воді з оцтом, а потім додавати в салат. Можна спробувати обидва варіанти та обрати найсмачніший

Цибулю наріжте кільцями, на 10 хвилин залийте її холодною водою, щоб прибрати різкий смак. Помідори наріжте кубиками. Якщо у вас помідори черрі - їх можна розрізати навпіл. Огірки розріжте вздовж чотири частини і теж наріжте кубиками. Злийте воду із цибулі. Покладіть овочі в миску, посоліть і залиште приблизно на 15 хвилин. З базиліка обірвіть листочки і видаліть живці. З'єднайте листя і наріжте соломкою. Додайте базилік у салат. 

У невеликій мисці змішайте оливкову олію та 1 чайну ложку винного чи бальзамічного оцту. Перемішайте олію та оцет, полийте салат і перемішайте. У велику миску висипте грінки (крутони), зверху викладіть салат. Залишіть на 10-15 хвилин. Весь цей час шматочки хліба будуть вбирати сік салату - це і є головна фішка страви.

Якщо у вас стане терпіння, можна поставити салат у холодильник на 30 хвилин, щоб крутони повністю увібрали в себе сік салату, - тоді це буде панцанелла, приготовлена за всіма правилами італійської кухні.

Раніше Інформатор писав:

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube