Кмин активно використовують не лише в кулінарії, а і у народній медицині
Кмин, особливо чорний, є надзвичайно корисною для здоров'я спецією. Він має антибактеріальні, протизапальні й антиоксидантні властивості та здатен не лише впливати на стан шкіри і волосся, а і покращувати травлення, зміцнювати імунітет, нормалізувати тиск і рівень цукру в крові. Тому його варто додавати до свого раціону.
Як пише видання ScienceAlert, посилаючись на нове клінічне дослідження, вчені з'ясували ще одну корисну властивість чорного кмину. Він здатен знизити рівень поганого холестерину і підвищити хорошого. Для цього потрібно вживати всього п'ять грамів порошку насіння на день. Також цієї кількості достатньо для того, щоб покращити серцево-судинне здоров'я, знижуючи ризик майбутніх серцевих проблем.

Зазначається, що в останньому дослідженні взяло участь 22 особи. Вони щодня споживали 5 г порошку чорного кмину. Також була контрольна група з 20 осіб, які харчувались як зазвичай без додавання до раціону насіння. Результат – вже через вісім тижнів були помітні перші позитивні результати – знизився рівень поганого холестерину і підвищився хороший холестерин. У контрольної групи такі зміни не відбулись.
"Це дослідження переконливо свідчить, що насіння чорного кмину корисне як функціональна їжа для профілактики ожиріння та захворювань, пов'язаних зі способом життя. Дуже приємно бачити, як чорний кмин всебічно демонструє реальні, доведені ефекти зниження ліпідів крові", – наголосили вчені.
Отримані результати підкріплюються кількома попередніми, які свідчать, що чорний кмин може допомогти у схудненні і рівні холестерину. Проте деякі є суперечливими та не всі результати збігаються. Наприклад, дослідження 2015 року показало, що щоденне вживання капсул з кмином може мати ті ж ефекти, що й препарати для зниження холестерину, такі як орлистат. Але згодом їх піддали сумнівам та назвали недоведеними.
Ще одне дослідження показало, що чорний кмин може пригнічувати утворення жиру, впливаючи на ключові генетичні регулятори метаболічного процесу. Але потрібне додаткове вивчення цього твердження. Тому науковці готують масштабне дослідження де будуть робити акцент саме на вплив кмину на метаболізм людини. Особливо зацікавлені у вивченні його впливу на інсулінорезистентність при діабеті та запальних маркерах.

Чорний кмин – квіткова рослина, що походить із Західної Азії та Східної Європи. Її насіння часто використовують як спецію в карі і овочі. Люди культивують кмин вже понад тисячу років. Часто його використовують у народній медицині як олію, пасту, порошок або екстракт.
Кмин багатий на вітаміни (A, C, E, групи В, бета-каротин, біотин), мінерали (калій, кальцій, фосфор, залізо), клітковину, білки і жири. Також він містить антиоксиданти, такі як флавоноїди, феноли, алкалоїди, тімохінон, які захищають клітини від пошкодження та мають протизапальні властивості.