Зазвичай всі симптоми проявляються поступово, тож одразу можна їх і не помітити
Вітамін B12 (його також називають кобаламін) є важливим для організму людини, бо залучений до багатьох процесів. Він відіграє важливу роль у роботі нервової системи, синтезу ДНК, утворенню еритроцитів, а також метаболізму жирів та білків. Тож дефіцит цього вітаміну може викликати серйозні розлади в організмі.
Найпоширенішими симптомами дефіциту вітаміна B12 є втома і м'язова слабкість, втрата пам'яті та сплутаність свідомості, а також поколювання й відчуття оніміння у кінцівках. Зазвичай всі ці симптоми проявляються поступово, тож одразу можна їх і не помітити, або не визнати за проблему. Причому виникнути вони можуть як у людей похилого віку, так і у молодих осіб, пише видання The Telegraph.
Діагностувати дефіцит B12 доволі легко. Для цього можна придбати в аптеці спеціальний тест або здати аналіз крові. Саме на основі отриманих даних лікар призначить лікування. Найшвидший спосіб виправити серйозний дефіцит — це курс ін'єкцій B12, званий гидроксокобаламином. Для тих, хто не любить ін'єкції, можна застосувати спреї у ніс. Вони також оминають травну систему і доставляють B12 безпосередньо в кров через слизову оболонку. Проте їх ефективність трохи нижча, ніж в ін'єкцій.
Проте є і третій варіант, але він підходить тільки для людей, чий дефіцит вітаміну B12 пов'язаний з харчуванням. Це таблетки високої концентрації. Вони діють так само добре, як і ін'єкції. Кращі з них ті, що всмоктуються в роті та випускаються в активній формі, метилкобаламине.
На думку лікарів, найбільшою причиною дефіциту вітаміну В12 є веганська дієта. Все тому, що B12 в основному міститься в продуктах тваринного походження, а саме м'ясі, рибі та молочних продуктах. Однак дієти з високим вмістом м'яса та низьким вмістом овочів також можуть бути проблемою. Існують й інші причини виникнення дефіциту вітаміна. Серед них – низька кислотність шлунка та целіакія (пошкодження тонкого кишківника). Вони перешкоджають всмоктуванню поживних речовин, тож і В12 не засвоюється.
Також з віком В12 засвоюється гірше. Це частково пов'язано з тим, що травлення сповільнюється, а кислотність шлунка зменшується, тому здатність засвоювати B12 також знижується. При перніціозній анемії (аутоімунне захворювання) теж у людей фіксують дефіцит В12, бо він не засвоюється. І, звісно, вживання алкоголю впливає на рівень B12. Він знижує кислотність шлунку, яка потрібна для вивільнення вітаміну з їжі, а також подразнює слизову оболонку шлунка та кишечника, що призводить до гастриту, який також знижує всмоктування.
Для того, щоб не було дефіцитів, харчуватися потрібно різноманітно. Окрім В12 на одному рівні треба підтримувати це і фолієву кислоту. Як вже говорилось, вітамін В12 міститься у продуктах тваринного походження: м'ясо, риба і молочні продукти. Продукти, багаті фолієвою кислотою, — це листові зелені овочі, броколі, горох, цитрусові, нут і квасоля. Якщо ви веган, є збагачені харчові дріжджі та марміт, вони багаті на В12.
Відповідно до рекомендацій Національної служби охорони здоров'я, дорослим необхідно споживати 1,5 мкг вітаміну B12 в день. Наприклад:
Тож харчуємось свідомо та різноманітно, це допоможе уникнути дефіциту вітаміну В12.