Перелік хімічних компонентів, яких слід уникати
Звичка читати склад на продуктах харчування, косметиці й інших предметах побуту є далеко не у всіх. Більшість людей беруть потрібний товар з полиць магазинів, і не замислюються над його складом. І дарма. Бо вони можуть містити речовини, які не просто некорисні для організму, а є шкідливими.
Як пише видання The Guardian, вибір продуктів та товарів має бути свідомий, тому дивитись на етикетку необхідно, адже там міститься ключова інформація про інгредієнти. Хоча щоб зрозуміти, наскільки безпечні для здоров'я перераховані на етикетці компоненти, потрібно мати певні знання. Як зазначили вчені, загалом існує 15 компонентів, які можуть становити небезпеку для здоров'я людини та їх краще уникати.
Ці хімічні речовини міститься в ароматизаторах, пластмасах та інших косметичних і засобах особистої гігієни, наприклад, лаку для волосся і для нігтів. Вважається, що фталати є ендокринними руйнівниками, які пов'язані з передчасними пологами, проблемами фертильності, раннім статевим дозріванням та деякими видами раку. Ще вони можуть знизити рівень тестостерону і посилити нашу естрогенну реакцію.
Щоб зменшити вплив цих речовин на організм, уникайте розпливчастих позначень "аромат" та інгредієнтів, що закінчуються на "фталат", таких як дибутилфталат або діетилфталат.
Парабени використовуються як консерванти в косметиці та засобах по догляду за шкірою і волоссям. Ще їх можна зустріти у деяких оброблених харчових продуктах. Таким чином виробники намагаються збільшити термін придатності і розмноження мікробів. Пропілпарабен, бутилпарабен й ізобутилпарабен порушують роботу ендокринної системи, імітуючи ефекти естрогену, можуть сприяти гормональному дисбалансу, репродуктивним розладам, астмі, алергії, ожирінню та розвитку гормонозалежних ракових захворювань у літньому віці.
Косметичні товари приємно пахнуть, але більшість ароматизаторів – це фталати і леткі сполуки, які виділяють газ у повітря. Вони можуть викликати алергію, а ще порушити гормональний фон.
Формальдегіди, які використовуються в засобах для нігтів та волосся, є відомими канцерогенами і можуть викликати подразнення дихальних шляхів та алергію, тоді як консерванти, що вивільняють формальдегід, – висипання.
Окрім самого формальдегіду, зверніть увагу на такі інгредієнти, як DMDM-гідантоїн, діазолідинілсечовина, кватерніум-15 та гідроксиметилгліцинат натрію, які також містяться в засобах для автозасмаги, косметиці (такій як рум'яна, туш, консилер і тональний крем), шампунях та кондиціонерах, а ще засобах по догляду за шкірою.
Цей хімічний фільтр міститься у деяких сонцезахисних кремах. Він є ендокринним руйнівником. Оксибензоноксибензон потенційно може вплинути на щитовидну залозу та репродуктивні гормони, а також на функцію нирок та імунну систему.
Штучні підсолоджувачі, такі як сукралоза та сахарин, можуть порушити мікробіоту кишківника і погіршити метаболізм глюкози, призводячи до метаболічних розладів, таких як діабет. Ще вони можуть підвищити ризик серцево-судинних захворювань та стимулювати апетит. Ці низькокалорійні замінники цукру часто зустрічаються в продуктах з позначкою "дієтичні" або "без цукру".
Кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози – підсолоджувач, який зазвичай зустрічається в оброблених харчових продуктах, газованих напоях, солодощах та соусах, а ще у сухих сніданках, хлібобулочних виробах і навіть деяких йогуртах та ароматизованих молочних продуктах. Він викликає запалення, порушує метаболізм і сприяє розвитку інсулінорезистентності, ожиріння і діабету 2 типу.
Емульгатори, які широко використовуються для покращення текстури і збільшення терміну придатності харчових продуктів, викликають запалення кишківника та непереносимість глюкози, а також кишкові захворювання. Вони містяться в таких продуктах, як морозиво, майонез, шоколад та пакетований хліб.
Більшість оброблених м'ясних продуктів (бекон, ковбаса, хот-доги) консервуються з нітритами. Вони можуть утворювати в організмі канцерогенні нітрозаміни і підвищувати ризик розвитку колоректального раку, захворюваність на який зростає у всьому світі.
Найнебезпечнішими серед штучних барвників є червоний 3 (E127) та 40 (E129), помаранчевий (E110), хіноліновий жовтий (E104), кармуазин (E122) і тартразин (E102). Ці барвники викликають гормональні збої та гіперактивність. Їх можна знайти в деяких газованих напоях, солодощах, консервованих фруктах, желе, гороховому пюре, готових стравах і солодощах.
Транс-жири підвищують рівень поганого холестерину та знижують рівень хорошого холестерину, а ще пов'язані з хронічним запаленням і серцевими захворюваннями. Вони можуть порушити гормональний баланс, погіршити чутливість до інсуліну та вплинути на все, від настрою та метаболізму до фертильності та менструального здоров'я.
Перфторалкільні речовини і поліфторалкільні сполуки входять до сімейства "вічних хімікатів". Вони є одним з компонентів деяких антипригарних покриттів. Також використовуються для захисту від води та плям у косметиці, текстилі та верхньому одязі. Ці сполуки деградують неймовірно повільно, що дозволяє їм накопичуватися в організмі. І це непокоїть, бо вони канцерогенні та можуть порушити гормональний фон, знизити імунітет та викликати репродуктивні проблеми.
Варто замінити сковорідки з антипригарним покриттям на сковорідки з карбону чи кераміки або нержавіючої сталі. У косметиці та догляді за шкірою остерігайтеся інгредієнтів, у назві яких є слово "фтор" (наприклад, перфтороктансульфонова кислота), особливо якщо вони входять до складу довготривалих або водостійких продуктів, оскільки вони часто містять PFAS.
Ця промислова хімічна речовина використовується у виробництві пластмас та є ендокринним руйнівником, пов'язаним з гормоночутливими захворюваннями такими як ендометріоз, синдром полікістозних яєчників, раку яєчників, молочної залози, передміхурової залози та щитовидної залози, а також післяпологової депресії та метаболічних розладів. Біосфен А також впливає на когнітивні функції та підвищує ризик ожиріння.
Біосфенол А міститься в багатьох пластикових контейнерах, багаторазових пляшках для напоїв і банках. Щоб уникнути його, перейдіть на скляні контейнери та пляшки.
Засоби для чищення містять ряд інгредієнтів, які можуть мати негативний вплив на здоров'я людини. Слід уникати триклозану – антимікробної речовини, пов'язаної з окислювальним стресом, гормональними порушеннями і генотоксичністю.
Легкі органічні сполуки містяться в таких інгредієнтах, як денатурований алкоголь та деякі ароматизатори. Вони викликають рак та респіраторні захворювання.
Тож список шкідливих речовин не дуже довгий, але його вивчення допоможе вам уникати шкідливих компонентів у продуктах та косметиці, які не принесуть користь, а можуть стати рушієм проблем зі здоров'ям.