У помірній кількості кускус є джерелом енергії, адже містить дуже багато глютену
Кускус – є улюбленою стравою багатьох людей, адже він відмінно поєднується з різними овочами, фруктами, горіхами, м'ясом та рибою. Також він є джерелом енергії, містить вітаміни та мінерали. Але людям, у яких чутливість до глютену чи індивідуальна непереносимість варто не вживати цю крупу. Чим же її замінити, спитаєте ви. Тут вибір дуже широкий.
Як повідомляє видання The Telegraph, посилаючись на слова дієтологів, насправді кускус це просто паста, що видає себе за зерно. Адже виготовлена з пшениці. Тому користь організму від цієї крупи хоч і є, але вона значно менша, ніж від кіноа, гречки, амаранту та інших цільнозернових. Тож краще кускус замінити на справжні злаки, які містять більше клітковини та вітамінів. Проте є і певні види цієї крупи є несуть користь організму більше, ніж інші.
На полицях магазинів можна знайти різні види кускусу. Вони відрізняються не лише за формою та кольором, а і за способом обробки. Тому варто обирати кускус цільнозерновий. Він менш оброблений та містить більше мікроелементів. Його харчова цінність – 170 калорій на 100 г. Вміст білку – 6 г, а клітковини – 2 г. А ось білий брати не варто, бо він хоч і смачний, але не корисний для організму. Харчова цінність стандартного білого кускусу становить 112 калорій на 100 г. Кількість білка – 4 г, а клітковини – 1г.
Натомість альтернативні кускусу крупи більш поживні для організму. Воні не тільки мінімально оброблені, а ще й багаті на клітковину та білок, що корисно для нашого кишківника та рівня енергії. Також ці крупи багаті на мікроелементи та вітаміни. Наприклад, харчова цінність амаранта 102 калорії на 100 г. Кількість білка – 3,8 г, а клітковини – 2,1 г. Також амарант містить багато амінокислоти лізин, яка корисна для імунної системи.
Також джерелом білку (4,4 г на 100 г продукту) є кіноа. Харчова цінність цього продукту становить 120 калорій, а рівень клітковини у 100 г продукту сягає 2,8 г. Тобто кіноа дає майже у два рази більше енергії ніж кускус. Також ця крупа містить всі незамінні амінокислоти, які потрібні для здоров'я людини.
Як і кіноа, гречка багата клітковиною. Також вона містить флавоноїди, такі як рутин, що показаний для підтримки здоров'я серця і кровообігу. Крім того, гречка, харчова цінність якої становить 118 калорій, є джерело клітковини (2,1 грама) та білку (4,3 грама).
Ця крупа є універсальною і підходить для багатьох страв. Харчова цінність булгуру становить 151 калорій на 100 г. Білку у такій порції міститься 5,6 грама, а рівень клітковини становить 8,2 грама.
Хоча коричневий рис не містить стільки білка та клітковини, як інші злаки, він дуже поживний. Харчова цінність на 100 грамів сягає 133 калорії. Білку та клітковини ц цьому продукті – 3,3 та 1,8 г відповідно. Дієтологи його рекомендують замість кускусу і білого рису.
Макарони коричневі звісно корисніше білих, оскільки містять більше клітковини та мікроелементів, але вони теж поступаються іншим крупам. Так, у 100 г коричневої пасти міститься 5 г білка та 3 г клітковини. Харчова цінність становить 124 калорій. Що стосується білої пасти, то її цінність – 158 калорій. Вміст білка – 5,8 г, клітковини – 2,2 г клітковини