Помер відомий шеф-кухар, який подарував світові культові тости з авокадо

Біллу Ґрейнджеру було усього 52 роки.

Продукти, харчування, їжа
Шеф-кухар вдало поєднував легку австралійську манеру з доволі простою їжею!

Відомий австралійський шеф-кухар Білл Ґрейнджер помер на Різдво в Лондоні у віці 52 років. Саме він свого часу винайшов культові тости з авокадо! Причина смерті не розголошується, про її факт повідомили в лікарні. Ґрейнджер мав кафе у Сіднеї під назвою Bills і був для її відвідувачів "просто Біллом". Ця кафешка згодом розширилася до дев’яти закладів у трьох країнах, а також отримала відгалуження Granger & Co - з п'ятьма локаціями в Лондоні. 

Білла Ґрейнджера називали "батьком тостів з авокадо"!
Білла Ґрейнджера називали "батьком тостів з авокадо"!

Це сталось після того, як він запропонував їх у якості фірмового сніданку в своєму кафе у 1993 році. Рецепт цих тостів досить простий: сік лайма, оливкову олію, сіль та перець треба збити до однорідного стану. Подавайте четвертинки авокадо на тості, збризкавши заправкою та посипавши коріандром, морською сіллю та великою кількістю свіжомеленого перцю (необов'язково чилі).

В деяких варіаціях до тосту додають сир, наприклад, фету.
В деяких варіантах до тосту додають непрісний сир, наприклад, фету та яйце пашот, а в якості зелені використовують кінзу та в'ялені томати.

Шеф-кухар також брав участь у кількох сезонах телевізійних проєктів - "Їжа Білла" та "Канікули Білла". Книжки з його рецептами на книжкових полицях Австралії зробили його національним героєм. Незважаючи на те, що шеф-кухар написав близько десяти книжок, що містять понад 500 рецептів, він став найвідомішим завдяки двом стравам: пікантному авокадо на тостах, яке його кафе часто подають найпершим, і яєчні з розкішним вершковим сиром, пише NYTimes.

Тости з авокадо, які продаються в Bills за 18 австралійських доларів за порцію (12 доларів США) давно живуть окремим життям. Вони стали міжнародним харчовим трендом та гідно представили сучасну австралійську кухню світові й її внутрішньому користувачу.

Шеф-кухар був знаним експериментатором!
Шеф-кухар був знаним експериментатором!

Історія одного успіху

Вільям Ґрейнджер народився в Ментоні, передмісті австралійського Мельбурна, 26 серпня 1969 року, у сім’ї м’ясника та вегетаріанки, як сам він говорив. Його батько був одним із роду м'ясників Вільямсів, а мати, Патриція, працювала в індустрії моди.

Білл рано зацікавився їжею, приносячи своїм батькам "срібний сервіз" сніданку в ліжко з 5-річного віку та переглядаючи листівки з рецептами в журналах. Пізніше він почав вивчати кулінарні книги інших кухарів. Також він вивчав кухню Мельбурна, африканську та французьку кухні. 

Як і його батько, він ходив до гімназії Mentone, приватної школи для хлопчиків. У середній школі Білл був відмінником, отримавши найкращі бали з мистецтва. Потім він провів кілька місяців, вивчаючи архітектуру в Королівському технологічному інституті Мельбурна. Однак, ця сфера видалася йому "занадто жорсткою". Хлопець кинув навчання та переїхав до Сіднея, де недовго відвідував художню школу.

Кинувши й її, Білл подорожував Японією, вивчаючи естетику тамтешніх закладів харчування, також він працював на східній кухні, а повернувшись до Австралії відкрив свій перший заклад Bills. Так він з аматора перетворився на шефа та справжнього короля австралійських сніданків.

"У мене не було офіційної підготовки шеф-кухаря, і я завжди казав, що, за іронією долі, це було чудове навчання. Я не був зв’язаний жодними правилами щодо їжі та вишуканої кухні. Я навіть не знав правил, які не повинен був порушувати. Це наводить мене на паралель із австралійським способом харчування: радісна відсутність суворої кулінарної історії!" - написав Ґрейнджер у своїй надпопулярній книзі Australian Food. 

Шеф втілив революцію, прославивши австралійські сніданки на весь світ!
Шеф здійснив революцію, прославивши австралійські сніданки на весь світ!

Від аматора до короля сніданків

Саме в Bills розпочався справжній бізнес. Біллу тоді було усього 22 роки, і він позичив для старту своєї справи 30 тисяч доларів під страховий поліс свого діда. Майбутній супершеф зупинився на ділянці з кількома десятками місць. Його кафе не мало ліцензії на продаж алкогольних напоїв та повинно було закриватися о 15:00. Тим не менше, це не заважало Біллу поступово перетворити його на заклад своєї мрії. 

"Як колишній студент художнього факультету, я трохи відчував дизайн. Мені сподобався мінімалізм, і це було дешево", - писав він. 

Ґрейнджер мав талант до простих, свіжих страв та вишуканих міжнародних смаків! Він не боявся експериментувати, і це подобалось публіці.

"Коли я вперше відкрився (відкрив свій заклад - прим. ред.), люди були дуже консервативними щодо того, що вони їдять на сніданок, тепер же ми всі набагато більш авантюрні", - сказав він The New York Times у 2015 році.

Згодом це стало зразком сучасної австралійської культури кафе, яка була експортована по всьому світу, надихнувши, серед інших закладів, мережу кав’ярень Bluestone Lane і ресторан Sqirl у Лос-Анджелесі.

"Це було 30 років тому, (...) і це була якась досконалість жанру", - донині висловлюються критики про заклади шефа Білла Ґрейнджера.

Білл Ґрейнджер мав дружину та трьох дочок. Дружина була постійним партнером практично в усіх його справах. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube