"Афини"— се пісня про мій особистий рай, то відчуттє, яке я ношу з собов з дитинства. Я памнітаю, єк босенька бігала гірськими царинками, зривала афинки і тогди світ здававси таким простим і безтурботним. Я росла й шукала се саме відчуттє у життю — і найшла йго в коханні.
Пиріжки з калиною сподобаються всім шанувальникам рецептів Євгена Клопотенка. Лайфхак від Інформатор Україна: детальний рецепт з фото, як швидко та смачно приготувати український сніданок
Рецепт пиріжків з калиною сподобається всім шанувальникам кухні від Євгена Клопотенка. Готувати його легко та смачно. Цей рецепт простий та корисний. А щоб ваша страва вийшла ще смачнішою, Інформатор приготував корисну пораду.
Здавна для українського народу калина є оберегом, символізує здоров’я, красу та добробут. Свою назву рослина від старослов’янської назви Сонця – Коло, що символізує життя, кров, красу та вогонь. Вчені виявили, що ця рослина не лише гарна, але й дуже корисна.
Калина – це скарбниця вітамінів (А, С, Е, Р, К), дубильних речовин, органічних кислот, мінеральних речовин. Ягоди калини містять магній, залізо, фосфор, йод, калій, мідь, марганець, цинк та інші мікроелементи Якщо ж порівняти із цитрусовими, то у плодах калини міститься на 70 % більше вітаміну С, ніж у лимоні.
“Зазвичай, ягоди калини перетирають з цукром, а потім додають в чай. Виходить дійсно смачно, але трішки прикро, що такий корисний національний продукт використовується так вузько. Саме тому пропоную приготувати пухкі ароматні пиріжечки з цілими ягодами калини. Можливо, ви здивуєтеся, але цей рецепт був дуже популярним у наших пращурів на Полтавщині. Повірте, вас чекає щось дійсно оригінальне та нове. Подавайте пиріжки тепленькими до холодного молока чи охолодженими до улюблених гарячих напоїв”, - каже ресторатор та популяризатор української кухні Євген Клопотенко.
Для дріжджового тіста:
Для начинки:
Замісіть тісто. Нагрійте молоко максимум до 30 градусів. Воно має бути кімнатної температури. В миску покришіть 15 г пресованих дріжджів, додайте 30 г цукру, дрібку солі та влийте молоко. Для тіста треба нагріти молоко до кімнатної температури, тому завчасно вийміть його з холодильника. Перемішайте віничком, щоб всі інгредієнти розчинилися.
Вбийте одне яйце та поступово вливайте 50 мл соняшникової олії, постійно перемішуючи. Додавайте борошно порціями. Всього 400 г. Замісіть м’яке тісто та перекладіть в ємність. накрийте його рушником та залиште підходити на 40-50 хвилин в теплому місці без протягів.
Порада від Інформатора: Для приготування начинки потрібні цілі ягоди калини, тому беріть свіжі на гілочках чи заморожені. Останні дістаньте одразу, як почнете замішувати тісто, щоб вони встигнули розморозитися. Щоб не надто затьмарювати оригінальний з приємною гірчинкою смак калини, цей рецепт передбачає трішки ванільного цукру для аромату та небагато цукру. Якщо ви хочете трішки більше, спробуйте. Начинку перемішуйте обережно, щоб вона не перетворилася на пюре.
Зробіть начинку. Помийте калину на гілочках, а потім обірвіть. Викладіть ягоди на паперовий рушник, щоб увібралася зайва волога, потом перекладіть в миску, додайте звичайний та ванільний цукор та натріть цедру половини лимона. Обережно перемішайте, щоб ягоди залишилися цілими.
Тісто обімніть, розкачайте в джгут та поріжте на однакові частини. Кожну розкачайте качалкою в кружальце, додайте 1-1,5 ст. л. начинки та сформуйте пиріжечки. Викладіть їх на деко, застелене пергаментним папером та кожен змастіть взбитим яйцем за допомогою кулінарного пензлика. Ставте запікатися на 30-35 хвилин за температури 180 градусів. Потім дістаньте з духовки, дайте трохи остигнути та подавайте тепленькими до столу.
Раніше Інформатор писав:
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте у нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал Viber можна тут.