Магічний сніданок: як приготувати українські мандрики

Читать на русском

Мандрики сподобаються всім, хто цікавиться українською культурою. Лайфхак від Інформатор Україна: детальний рецепт з фото та відео, як швидко та смачно приготувати магічну українську страву

Читать на русском
Мандрики, обрядова українська страва
Мандрики, обрядова українська страва

Мандрики сподобаються всім, хто цікавиться українською культурою. Лайфхак від Інформатор Україна: детальний рецепт з фото та відео, як швидко та смачно приготувати магічну українську страву

Рецепт мандриків сподобається всім, хто цікавиться українською культурою. Готувати його легко та смачно. Цей рецепт простий та здоровий. А щоб ваша страва вийшла ще смачнішою, Інформатор приготував корисну пораду. 

Мандрики – це обрядове українське печиво з начинкою із кисломолочного сиру та маку. Його готували на церковне свято Петра та Павла, 12 липня. Саме цього дня закінчувався Петрівський піст та знімалась заборона на вживання молочних продуктів.  Мандриками пригощали сусідів та друзів. Ними частували пастухів, щоб худоба була здоровою. Саме в липні за народними прикметами люди не чули голос зозулі, тому в народі з’явилася приказка, що вона мандриком подавилася. 

“З часом ці смаколики почали готували без особливого приводу, а просто до чаю та кави. Та й рецепт осучаснився. Замість сиру до мандриків тепер додають варення чи джем і роблять форму печива відкритою”, - каже ресторатор та популяризатор української кухні Євген Клопотенко

Він пропонує канонічний рецепт мандриків, щоб відчути автентичну сутність цієї випічки. А на відео ви можете побачити інший спосіб приготування мандриків, як це прийнято на Полтавщині.

Мандрики, обрядова українська страва
Мандрики, обрядова українська страва

Вам знадобиться: 

  • 600 г пшеничного борошна  
  • 3 яйця 
  • 200 г вершкового масла  82,5%
  • 1 столова ложка цукру 
  • Половина чайної ложки солі 
  • 100 г сметани  20%

Для начинки:  

  • 400 г кисломолочного сиру  9%
  • 100 г сметани  20%
  • 1 яйце (+1 яєчний жовток для змащування) 
  • 2 столові ложки цукру 
  • 1 столова ложка маку 

Як готувати

 

Зробіть пісочне тісто. В глибоку миску всипте борошно, додайте розм’якшеного вершкового масла, вбийте 3 яйця, додайте сіль, цукор та 100 г сметани. Замісіть тісто. З тіста зробіть кулю, оберніть її харчовою плівкою та поставте в холодильник на 20 хвилин відпочивати. Увімкніть розігріватися духовку до 180 градусів. З тіста зробіть кулю, оберніть її харчовою плівкою та поставте в холодильник на 20 хвилин відпочивати. Увімкніть розігріватися духовку до 180 градусів.

Порада від Інформатора: Заздалегіть дістаньте вершкове масло з холодильника, щоб воно стало кімнатної температури та розм’якло. В начинці ми використовуємо зовсім мало цукру, тому радимо брати кисломолочний сир найвищої жирності. Він зазвичай солодший та жирніший. Його не потрібно перебивати блендером, бо необхідна саме зерниста текстура. Для більш насиченого аромату в начинку можна також додавати ванільний цукор, а для різноманіття текстур – підсмажений та подрібнений волоський горіх. Мак не потрібно попередньо замочувати, він повинен хрумтіти у печиві. 

Зробіть начинку. В глибоку миску викладіть сир, всипте цукор, вбийте 1 яйце та додайте мак.  Ретельно перемішайте, щоб всі інгредієнти рівномірно розподілилися.
Дістаньте з холодильника тісто, розкачайте з нього пласт завтовшки 4 мм. Великим стаканом, діаметром 8 см, виріжте кружальця.  На одну частину кружалець викладайте начинку з кисломолочного сиру та маку. Іншими кружальцями накривайте та обережно заліпіть їх пальцями, щоб не було дірочок. 

Формуємо мандрики
Формуємо мандрики

Деко застеліть пергаментним папером та викладайте на нього печиво. Один жовток збийте виделкою у невеличкій мисці та за допомогою кулінарного пензлика змастіть печиво. Ставте запікатися за температури 180 градусів на 30 хвилин. Коли мандрики будуть готові, вийміть та зберігайте в закритій ємності, якщо хочете, щоб печиво залишалося м’яким. Чи залиште у звичайній тарілці, тоді отримаєте коржики.

 Раніше Інформатор писав: 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте у нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал Viber можна тут.

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.