Недурна звичка: навіщо деякі люди гризуть олівці

Собаки щось напевне знають, коли із завзяттям гризуть палицю: вчені зробили чергове приголомшливе відкриття

Жування, мозок, вчені, наука, дослідження, деревина
Виявляється, жування деревини може дати вашому мозку несподіваний поштовх

Концепція – безпечно гризти якийсь твердий, міцний матеріал – може бути вартою уваги. Згідно з новим дослідженням, жування деревини підвищує рівень природного антиоксиданту у мозку людини, що покращує її пам’ять. Багато людей жують жуйку, яка є м’якшою, але смачнішою й безпечнішою, ніж деревина. Як зазначають дослідники, жувальна гумка теж може значно підвищити мозкову активність, пише ScienceSlert.

Схоже, що прискорення кровопостачання мозку покращує його розумові функції. Клінічні дані говорять про те, що люди, яким важко жувати, мають тенденцію до нижчих розумових функцій і більших розумових розладів.

Та все ще залишається незрозумілим, які конкретні метаболічні зміни, пов’язані з розумовими функціями, можуть відбутися після посилення церебрального кровотоку.

Роль окислювального стресу

Дослідники знайшли одне з можливих пояснень, пов’язане з окисним стресом у неврологічних тканинах. Кілька метаболічних процесів виробляють шкідливі молекули – активні форми кисню. Ті можуть спричинити окислювальне пошкодження мозку людини.

Одним із найкращих засобів захисту мозку від окислювального стресу є антиоксидант під назвою глутатіон. Він виконує багато важливих функцій у всьому тілі, зокрема захищає нейрони від окислення.

Експеримент з південнокорейськими студентами

Сподіваючись пролити світло на ефекти від жування, дослідники вивчили потенційну роль глутатіону. Вчені набрали 52 здорових південнокорейських студентів і розділили їх на дві групи. Одній групі з 27 студентів дали протягом п’яти хвилин жувати парафінову гумку. Другу групу з 25 осіб попросили пожувати медичну деревину.

Дослідники використали магнітно-резонансну спектроскопію, щоб виміряти рівень глутатіону в їхній передній поясній корі – ключовій області мозку для розумового контролю – до і після жування. Студенти пройшли когнітивний тест до та після активності.

Як жування деревини впливає на мозок

Жування значно підвищило рівень глутатіону в передній поясній корі головного мозку, особливо в групі, що жувала дерево, порівняно з групою, яка жувала гумку. Іншими словами, ті, хто жував деревину і мав більший приріст глутатіону, також показали кращі результати в тестах.

Отже, жування може змінити рівень антиоксидантів у мозку людини. А підвищення рівня антиоксидантів у мозку пов’язане з розумовою функцією, написали дослідники.

Ці висновки самі по собі не можуть бути достатніми доказами, щоб рекомендувати жувати деревину для кращої пам’яті, але вони дають переконливу підказку. І було б гарною новиною, якби жування деревини справді дало такий ефект.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube