Масовий мор риби, який стався через підрив Каховської ГЕС, загрожує Україні спалахом небезпечного захворювання, яке не відразу можна розпізнати
В Міністерстві охорони здоров'я заявили, що в Україні є небезпека спалаху ботулізму через масовий мор риби, який стався внаслідок Каховської катастрофи. Риба, яка залишились в обмілілих водоймах, може здаватися людям придатною до споживання. Тим паче, що не вся вона мертва. Але лікарі кажуть, що рибу, яку викинуло на берег, категорично не можна їсти.
Про це повідомило Міністерство охорони здоров'я у Telegram.
"Мертву рибу або ту, що вмирає, не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною для вас: таку рибу не можна вживати, у т.ч. сушити, в’ялити, смажити чи варити. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини!" - пишуть в МОЗ.
Цей масовий мор риби, що почався у Дніпропетровській області, може бути й на інших територіях. Збираючи таку рибу та використовуючи в їжу, люди можуть підхопити ботулізм. А загинути від цієї токсикоінфекційної хвороби можна за лічені години, якщо її вчасно не лікувати й не розпізнати. А допомогти може сироватка. В МОЗ кажуть, в лікарнях вона є.
"Одну з найбільших загроз може становити ботулізм – гостре інфекційне захворювання. Воно виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут", - наголошують в МОЗ.
І в цьому його найбільша небезпека. Адже рятівну сиворотку потрібно ввести якнайшвидше, бажано в перші години інфікування. Проте, людина не знає, чим саме захворіла, тому до інфекційної лікарні не поспішає.
Її нудить, болить і вздувається живіт, може бути блювота та діарея або ж навпаки - запор. Відчувається слабкість, сухість у роті, дуже болить і крутиться голова.
Як ми зазвичай лікуємось у такому випадку? П'ємо активоване вугілля чи регідрон, ромашковий або м'ятний чай і думаємо, що все минеться. Адже температури переважно немає, втрати свідомості також.
Але має насторожити інший характерний для ботулізму синдром - послаблення зору. Таке відчуття, що на очах наче пелена, яка заважає розгледіти дрібні предмети, читати теж дуже складно або неможливо. З'являється важкість у м'язах шию, рук та ніг, аж до повного їхнього паралічу. Через те, що паралізуються органи дихання, хворий помирає. Інкубаційний період цієї хвороби дуже варіативний: від 2-3 годин до 10 діб від моменту зараження.
Кулінарні книги й сайти недаремно пишуть, що рибу перед засолюванням або в'яленням в домашніх умовах необхідно очистити від нутрощів та дуже ретельно промити зовнішню і внутрішню поверхні. Збудник ботулізму - анаеробна паличка Clostridium botulinum - дуже добре почувається у закритому безповітряному середовищі. Риб'ячий міхур, нутрощі, очі - це те, де вона почувається і розмножується дуже добре.
Попри те, є й інші продукти, через які можна підчепити ботулізм: консервації (особливо протерміновані, зі вздуттям кришки), неякісне м'ясо, гриби.
Як писав Інформатор, на Дніпропетровщині в Мар'янську риба почала гинути вже за кілька годин після підриву Каховської ГЕС.
Ми також повідомляли, що Кінбурнська коса перетворилась на острів через підрив Каховської ГЕС. Територію охопили пожежі, гинуть тварини та унікальні рослини.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.