Кажуть, що столовий прилад має створити повітряну пробку і зберегти ігристий напій від видихання
Шампанське – невід'ємний атрибут будь-яких урочистостей, від дня народження до весілля. Проте не завжди вдається спустошити пляшку до кінця, тому часто постає питання, як зберегти ігристий напій від видихання, якщо закоркувати її нічим.
На цей випадок існує безліч народних лайфхаків. Самим розповсюдженим серед них є вставити у горловину пляшки з шампанським металеву ложку. Начебто, вона має перешкодити виток вуглекислого газу. Але, як пише видання IFLScience, ця бабусина порада швидше міф, ніж правда.
Складно сказати, звідки взявся міф про "чарівну" ложку та пляшку шампанського, яка володіє властивістю перешкоджати витоку вуглекислого газу, що й робить це вино ігристим. Бо тонка ручка ложки жодним чином не може закрити пляшку повністю.
Вчені припускають, що метод є відголоском іншого, а саме, якщо покласти срібну ложку у звичайну воду, то вона лишиться прозорою та чистою тривалий час. Але його розвінчали 30 років тому. Хіміки навіть провели дослідження, аби зрозуміти, чи правда ложка може зупинити витік газів. Для цього вони залучили вісім дегустаторів-аматорів з числа своїх партнерів і попросили продегустувати шампанське.
Пропоноване дегустаторам шампанське було відкрите та збережене п'ятьма різними способами: зі свіжовідкритої пляшки; з пляшки, відкритої 26 годин тому та залишеної непроникною; з іншої, теж відкритої майже добу тому, зі срібною ложкою в горловині; з тієї ж пляшки, але ложкою з нержавіючої сталі; і відкритої раніше, але заново закоркованої.
Ложки, здавалося, не дуже допомагали збереженню шампанського — що не дивно — але повторне закривання пляшки пробкою, як виявилось, працювало ще гірше. І це справді здивувало експертів. Проте цей факт вони пояснили тим, що виробники надавали кожній пляшці з ігристим унікальні властивості, а також тим, що учасники експерименту могли п'яніти в міру продовження експерименту.
Але ще одне дослідження, проведене у 1994 році, стало цвяхом у труну методу ложки. Група дослідників, проведена Міжпрофесійним комітетом шампанського, оцінила різницю у зміні тиску і втраті ваги, а також провела сенсорний аналіз за участю професійних дегустаторів шампанського. Вони також запропонувати п'ять пляшок: відкриту без додавання інших предметів; зі срібною чайною ложкою; з чайною ложкою з нержавіючої сталі; з корковою пробкою; і з металевою кришкою.
Метод ложки не допоміг зберегти шампанське ігристим, відбулася значна втрата тиску і ваги, а подальші дегустаційні тести показали, що ложки не впливають на утримання бульбашок. Тож закони фізики лишились незмінними. Натомість ті, що були закриті пробкою, показали гарні результати.
Тому вчені наголосили, що не варто витрачати кошти на срібні ложки, краще використати коркову пробку від шампанського. Якщо такої можливості немає, то треба зробити так, щоб пляшка була максимально прохолодною, це сповільнить виділення бульбашок.