Для тих, хто ненавидить екзотику: 15 скучних, але надзвичайно корисних продуктів

Чомусь всі вважають найкориснішим суперфудом кіноа, але є й більш доступні продукти, які не поступаються своїми властивостями

Продукти
Ожина, морква, сочевиця і навіть попкорн.

Останніми роками тема здорового харчування широко обговорювана у суспільстві. Це не просто модна тенденція, а необхідна складова здорового способу життя, що впливає на самопочуття, енергію та довголіття людини. При обговоренні теми здорового харчування не оминають і суперфуди, тобто продукти, які відрізняються підвищеною концентрацією корисних речовин (вітамінів, мінералів, антиоксидантів, клітковини тощо).

Найчастіше у контексті суперфудів говорять про чіа та кіноа, а ще про ягоди годжі та спіруліну. Але таких продуктів набагато більше і вони більш доступні, ніж вказані. Як пише видання The Guardian, італійські вчені взагалі заявляють, що суперфуди – маркетинговий хід, який має колосальний економічний ефект. Але наситити організм вітамінами, мінералами та клітковиною можна і більш звичними продуктами. Вони назвали 15 маловідомих суперфудів, які можна придбати у магазині чи базарі за доступною ціною. Насправді ви вже їсте більшість з них.

Суперфуди, які здивують

Ці продукти мають входити у рацон кожної людини
Ці продукти мають входити у раціон кожної людини

Вівсянка

Цей скромний цільнозерновий продукт є справжнім джерелом поживних речовин, включаючи клітковину, яка допомагає знизити рівень холестерину, а ще біологічно активні сполуки, які зменшують окислювальний стрес і запалення. В одній чашці вівса (80 г) міститься понад 10 г білка та велика доза вітамінів групи B, кальцію, магнію, селену, заліза, цинку та антиоксидантів. Також вівсянка містить бета-глюкани. Щоб отримати весь цей спектр користі, обирайте цільнозернову крупу або грубого помелу. 

Горох

Горох є відмінним джерелом білка, клітковини і складних вуглеводів. Засвоюються вони поступово, забезпечуючи постійний приплив енергії. Регулярне вживання гороху корисно для контролю ваги, поліпшення метаболізму цукру і зниження артеріального тиску. Горох можна використовувати в якості гарніру, додавати в пасту або салати.

Морква

Морква багата на бета-каротин. Це антиоксидант, який в організмі перетворюється у вітамін А, необхідний для підтримки зору, імунітету і здоров'я шкіри. Морква також є джерелом клітковини, яка поліпшує травлення і здоров'я кишківника. Краще їсти моркву сирою, так ви отримаєте більше користі.

Картопля

Харчова цінність картоплі часто недооцінюється, але він є важливим джерелом вітаміну С, заліза, калію, магнію, вітаміну В6, фолієвої кислоти. Краще картоплю запікати та вживати зі шкіркою. Свіжоприготована картопля багата на крохмаль, але якщо її зварити, а потім охолодити, то частина крохмалю перетворюється в резистентний. Цей тип служить "їжею" для кишкових бактерій, що гарно впливає на травлення.

Помідори

Помідори є відмінним джерелом вітаміну С, калію та червоного з'єднання лікопіну (потужного антиоксиданту, пов'язаного зі зниженням ризику серцевих захворювань і деяких видів раку).

Зелені листові овочі

Вся листова зелень – суперфуди. Просто обирайте її згідно сезону. Вона багата на залізо, кальцій, калій, фолієву кислоту, вітаміни C, E і K, антиоксиданти, клітковину. Крім того, зелень містить особливі сполуки, так звані глюкозинолатами, які можуть допомогти захистити від раку. Також містять невелику кількість жирів омега-3 та білка. Але найбільш недооціненим овочем є крес-салат. Він багатий на вітамін К, який грає життєво важливу роль у здоров'ї кісток. Містить вітамін С, кальцій і залізо, які сприяють зміцненню імунітету, міцності кісток і виробленню еритроцитів.

Вівсянка з фруктами – корисно і поживно
Вівсянка з фруктами – корисно і поживно.

Сочевиця

Сочевиця — відмінне і недороге джерело білка, корисних вуглеводів і клітковини. Вона корисна для профілактики серцево-судинних захворювань і діабету 2 типу. Сочевицю можна використовувати для приготування супів та рагу, додавати у салати чи використовувати її замість фаршу для приготування веганських мітболів.

Ожина

Ожина є потужним джерелом антоціанів – антиоксидантів, які захищають наші клітини від ушкоджень. Ягода також відмінно підходить для поліпшення травлення та регулювання рівня цукру в крові завдяки вмісту клітковини. Крім того, вона багата вітаміном С, необхідним для здоров'я імунітету і вироблення колагену.

Бразильські горіхи

Бразильські горіхи (окей, це в нашому списку все ж екзотика) багаті на селен, магній, цинк, вітаміни Е та В, а ще корисні жири. Їх не можна вживати щодня. Ідеальна порція – чотири горіхи раз на місяць. Вона допоможе знизити рівень холестерину швидше, ніж статини, і підтримувати його на низькому рівні тривалий час.

Попкорн

Це не той, що продається у кінотеатрах, а домашній. Попкорн – цільне зерно, що містить близько 10 г клітковини на 100 р. Він також багате на фітохімічні речовини. У супермаркеті вибирайте тверді зерна попкорну, які розігріваються на плиті. Так ви отримаєте повний спектр користі. Перед вживанням можете додати для смаку трохи меду чи копчену паприку, пармезан чи італійські трави.

Чорна квасоля

Квасоля (в ідеалі чорна) є відмінним джерелом сталого рослинного білка і багата клітковиною. 100 г цього продукту містить близько 7 г клітковини. Чорна квасоля є напрочуд багатим джерелом поліфенолів, що містять її в сім разів більше, ніж дика чорниця. Згідно з дослідженням 2021 року, дієти з високим вмістом поліфенолів можуть знизити ризик виникнення раку, діабету і серцево-судинних захворювань. 

Тофу

Тофу є одним з найбільш живильних продуктів. Він багатий білком та містить мало жиру. Також тофу багатий на клітковину і є хорошим джерелом вітамінів групи В, магнію, калію, селену та цинку, а також кальцію і заліза. Дослідження показують, що його регулярне вживання може допомогти знизити ризик серцево-судинних захворювань і деяких видів раку.

Тахіні

Тахіні (мелені насіння кунжуту) — відмінний варіант намазки на хліб чи тост. Ця паста багата на корисні жири, кальцій і біоактивні сполуки, які сприяють нормалізації артеріального тиску. 

Цукор

Наразі цукор активно демонізують, заявляючи, що він не корисний для людини. Але деякі вчені іншої думки і кажуть, що у невеликих кількостях він дуже поживний. Просто вживайте дрібку в день і ви отримаєте прилив енергії. 

Слідкуйте за нами у Telegram

Image
Оперативні новини та разбори: Україна, світ, війна

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити