«Ніхто не просить Зеленського визнати Крим російською територією»
«Не буде жодної угоди, яка дасть Росії міцніші основи, необхідні для перегрупування та повернення з більшим насильством».
Завдяки архіву експедиційних матеріалів Мар’яни Садовської ми відкрили для себе чудову гаївочку із с. Потічок Івано-Франківської області, якою хотіли б поділитися з вами.
Варіанти для мешканців квартир та приватних будинків
Ми настільки звикли до холодильників, що залишитись без них на тривалий час видається майже неможливим. Проте час від часу ситуації, коли потрібно зберегти продукти свіжими без холодильника, все ж таки трапляються. Особливо це питання стало актуальним в умовах постійних відключень електроенергії.
Мережа супермаркетів VARUS разом з Інформатором запускають інформаційний проєкт, в якому ми ділитимемось корисними порадами щодо зберігання та приготування їжі, лайфгаками та цікавими рецептами. Наша перша підбірка порад стосуватиметься саме того, як уберегти продукти від псування, якщо немає змоги покласти їх у холодильник. Ця інформація буде корисна для тих, кому доводиться надовго залишатись без електроенергії, у випадку, якщо у вас зламався холодильник, плануєте брати продукти з собою у подорож або періодично залишаєтесь в укритті, де немає побутової техніки.
Є декілька варіантів, чим можна замінити холодильник, поки він в ремонті або поки відключено електроенергію. Серед них є ті, які підійдуть як мешканцям багатоквартирних, так і приватних будинків, а деякі можна використовувати як портативний засіб зберігання продуктів.
Варто зауважити, що ваш холодильник навіть при відсутності електроенергії протягом недовгого часу підтримує температуру.
"Під час відсутності електроенергії за можливості не відчиняйте низькотемпературні (морозильні) камери для запобігання підвищення температури в них. Повторне заморожування харчових продуктів, які розморозились - заборонено", — розповідає Євгенія Шипотько, начальниця відділу інспекції відділу якості мережі VARUS.
Навіть за відсутності балкона, підвалу та портативного холодильника, можна відносно легко та недорого подовжити термін придатності продуктів. Ось кілька лайфґаків для різних ситуацій.
У більшості випадків термін зберігання сирих продуктів помітно менший, ніж термічно оброблених. Тому у випадку відсутності холодильника продукти можна засолити, посмажити, зварити тощо. Наприклад:
Про всяк випадок майте вдома хоча б невеличкий запас продуктів тривалого зберігання, які не вимагають особливого температурного режиму. Це:
"Звертайте увагу на маркування. Для деяких харчових продуктів (наприклад, яйця курячі або соуси) виробники встановлюють декілька температурних режимів зберігання: у холодильних умовах та ті, що не потребують охолодження; з відповідно меншим строком придатності у разі зберігання без холодильних умов", — радить начальниця відділу інспекції відділу якості мережі VARUS Євгенія Шипотько.
У разі використання ультрапастеризованих молочних продуктів експертка радить уважно ознайомитись та виконувати рекомендації виробника щодо їх умов і термінів зберігання після відкриття.