Французи готують буйабес в тому числі з дорогими морепродуктами – середземноморська кухня це дозволяє
14 грудня у світі відзначається День буйабесу – Bouillabaisse – юшки по-марсельськи. Це класична перша страва з риби та морепродуктів, яку дуже люблять французи, проте готують її у всьому світі. Цікаво, що існує старовинна французька легенда, згідно з якою давньогрецька богиня Афродіта щодня готувала буйабес для свого чоловіка Гефеста.
Історично буйабес був традиційною стравою марсельських рибалок і готувався з риби, що залишилася ввечері після продажу. Однак ресторанна кухня Марселя створила кілька дорогих його різновидів для туристів.
В ці рецепти, окрім риби, додають омари, креветки, гребінці, мідії та навіть раки. Зрозуміло, що такі супи можуть коштувати до 150-200 євро за тарілку у прованських ресторанах. Однак ми пропонуємо вам не менш ароматний і смачний, втім більш економний буйабес по-українськи – з тріскою та лососем.
Рецепт культової рибної юшки з двома сортами морської риби сподобається всім! Готувати його просто. А щоб було ще смачніше, Інформатор традиційно має для вас смачну пораду.
Філе тріски та лосося наріжте маленькими шматочками, приблизно 3 на 3 см. Промийте і наріжте перець навпіл. Видаліть насіння і наріжте шматочками однакових розмірів. Очистіть і дрібно наріжте цибулю-порей і часник, подрібніть кріп.
Нагрійте олію у великій каструлі. Протушкуйте порей, часник, орегано та кріп протягом 3-5 хвилин. Додайте консервовані помідори й перець в каструлю та варіть протягом приблизно 5 хвилин.
Додайте білий винний оцет. Залиште суп на повільному вогні. Приправте його сіллю й перцем. Додайте шматочки риби. Перемкніть на більш низьку температуру, так щоб риба готувалася, але не кипіла. Накрийте кришкою та варіть без кипіння протягом 5-7 хвилин.
Порада від Інформатора: якщо не знайдете цибулю порей, можете взяти звичайну білу ріпчасту, червону або синю. Смачного!
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.