Основні інгредієнти: картопля, сало, молоко, цибуля і яйця
День відновлення Литовської держави, надійного друга Україні, відзначають 16 лютого. Ми вже розповідали про чудові страви литовської кухні, які дещо нагадують українські. Наприклад, картопляний ведерай готують зі шкварками, а балтійський картопляний цепелінай нагадує величезні галушки. Сьогодні приготуємо ще одну литовську страву, яка може стати вашою коронною – на обід чи вечерю. І це литовський кугеліс, що віддалено нагадує деруни, запечені в молоці з м'ясом!
Кугеліс (лит. bulvių plokštainis) – це литовська національна страва. Основні інгредієнти: картопля, сало, молоко, цибуля і яйця. Отже, рецепт литовського кугеліса сподобається всім! Готувати його просто. А щоб смакувало ще краще, Інформатор має для вас кулінарну пораду.
Картоплю очистіть і натріть на терці. Сало і цибулю дрібно наріжте, смажте до золотистого кольору. Додайте молоко, посоліть, поперчіть. Як тільки молоко закипить, вимкніть.
Молоко з цибулею влийте в картоплю, перемішайте, за потреби все підсоліть. Змастіть деко маслом, викладіть на нього картоплю, м'ясо, знов картоплю – шарами.
Запікайте годину-півтори при 200 C. Накрийте фольгою, а через 40 хвилин зніміть фольгу. Скоринка повинна зарум'янитися. Смачного!
Порада від Інформатора: сік з картоплі не віджимайте, тоді мʼясо виходить не сухе. Подавайте кугеліс з зеленню – зеленою цибулею чи кропом/петрушкою!