Ці пухнасті фрукти можуть бути не такими невинними, як здаються!
Персики викликають слинки у багатьох. І всі ми знаємо їхню особливість - пухнаста волосиста шкірка, яка здатна дратувати алергіків. Чи варто її вживати дітям та дорослим, які реагують на алергени, - Інформатор розставить крапки над І.
Незвичайна текстура шкірки персика є доволі складним механізмом, який захищає плід від комах і запобігає появі цвілі на його поверхні. І хоча волосся персика - трихоми - технічно несуть користь самій рослині, людям споживати їх, як ви вже напевно зрозуміли, не завжди бажано, йдеться в публікації Iflscience.com.
Водночас думка про те, що персикова шкірка токсична, категорично не відповідає дійсності. Токсичну сполуку містить його кісточка - амігдалін, що розпадається на ціаністий водень. Всі плоди з сімейства Rosaceae, наприклад, вишні та сливи також містять такі ж токсичні кісточки. Та на плоди це, як відомо, жодним чином не впливає.
Відповідь - ствердна. Він їстівний, нетоксичний і наповнений багатьма поживними речовинами. Більшість клітковини фруктів міститься в шкірці, як і антиоксидантні сполуки. Вчені виявили, що сполуки, знайдені в шкірці персика, значно захищають від окисного пошкодження нирок, печінки та мозку щурів.
Людям з алергією на компонент rPru p 3, оскільки вони можуть відчувати алергічні реакції саме на шкірку персика, тоді як сам фрукт сприйматиметься їхнім організмом добре.
Крім того, персик містить забагато фруктози, тому в людей із синдромом подразненого кишечника (СРК) його шкірка може викликати загострення проблеми.
Ще одна проблема, пов’язана зі споживанням будь-якої шкірки фруктів чи овочів, – рівень пестицидів. Вони накопичуються саме в шкірці плодів, тож аби від них позбавитись, слід ретельно мити персики тощо.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.