Холодні макарони і поцілунок з собакою: як без ліків врятувати свій шлунок

Сім нетрадиційних способів покращити здоров'я кишківника

Здоров'я
Мікробіом кишківника можна покращити не тільки за допомогою їжі.

Здоров'я кишківника дуже важливе, оскільки воно впливає не лише на травлення, а і ряд інших важливих речей. А саме на імунну систему та психічне здоров'я, стан шкіри і загальний ризик розвитку багатьох захворювань. Звісно для його підтримки потрібно збалансовано харчуватись, пити достатньо води й вести активний спосіб життя. Але не тільки це допоможе покращити мікробіом кишківника.

Як пише видання The Guardian, посилаючись на дослідження вчених, натуральний йогурт та кимчі звісно корисні для кишківника, але для того, щоб нагодувати трильйони корисних і не тільки мікроорганізмів потрібно значно більше. Все наше життя – від рівня стресу та якості сну до часу, проведеного на свіжому повітрі – має глибокий вплив на здоров'я кишківника. І все, з чим ми стикаємося протягом дня, може вплинути на його екосистему. Отже, як покращити роботу кишківника щоденними звичками.

Більше поцілунків, менше кімчі: сім способів покращити здоров'я кишківника 1
Що допоможе покращити мікробіом кишківника.

Поцілунки

Поцілунки є важливою складовою стосунків, оскільки вони зміцнюють емоційний зв'язок, виражають любов та прихильність. Але навіть за поцілунок, який триває менше 10 секунд передається до 80 мільйонів різних мікробів. Звісно це для вашого кишківника великий стрес та випробовування. Адже це можуть бути не корисні мікроби, а, наприклад, стрептокок чи інші, якими не варто ділитись.

Тому, перш ніж завести тісні стосунки з людиною, дізнайтесь про неї більше. Не робіть поспішних кроків, вибирайте стосунки з розумом.

Прогулянки у саду

Найбагатшим середовищем на планеті, яке містить мільярди корисних мікробів, що можуть проникати в організм людини через шкіру, – є земля. Вчені навіть провели дослідження, вивчивши групу амазонських мисливців-збирачів, які ходять босоніж по багатому поживними речовинами ґрунті. Вони з'ясували, що ці мисливці мають найрізноманітнішу кишкову мікробіоту, коли-небудь зареєстровану у людей.

Тому вчені радять прогулюватись босоніж по парках, садах, городах чи лісах. Це дасть здоров'я кишківника і покращить психічне благополуччя. Тобто чим більше ми взаємодіємо з природою, тим краще, будь то догляд за кімнатною рослиною чи обійми з деревом. Урізноманітнить мікробіом навіть вдихання повітря у лісі. 

Їжте вуглеводи охолодженими

Крохмалисті та багаті вуглеводами продукти (картопля, рис, макарони, хліб) слід вживати не гарячими, а охолодженими. Саме після цього у них утвориться стійкий крохмаль, який не перетравлюється в тонкому кишківнику, а потрапляє у товстий, де харчується корисними бактеріями. При цьому вони виробляють сполуки, які допомагають підтримувати здоров'я слизової оболонки кишківника, зменшуючи запалення і підтримувати баланс цукру в крові.

Цікаво, що після підігрівання страви з вуглеводів крохмаль лишається стійким і не втрачає своїх корисних властивостей. Незалежно від того, чи це макарони, які ви їсте наступного дня, чи свіжий хліб, який ви заморожуєте та підсмажуєте пізніше, цей простий кухонний трюк змінює користь для здоров'я знайомих продуктів.

Під час поцілунків передається велика кількість мікробів
Під час поцілунків передається велика кількість мікробів.

Зробіть дихальну практику

Наш кишковий мікробіом та емоційне благополуччя нерозривно пов'язані. Стрес і розлади настрою негативно впливають на нього. Допомогти може дихальна практика, яка активізує парасимпатичну нервову систему, сприяючи відновленню, регенерації та більш спокійному стану розуму. Подовжений видих уповільнює частоту серцевих скорочень та сигналізує нервовій системі, що настав час для заспокоєння.

Коли ми знаходимось в стані "бий або біжи", організм перенаправляє ресурси, які необхідні для травлення, спрямовуючи кров до м'язів, щоб уникнути загроз у дикій природі. Це стратегія виживання, вона призводить до недостатнього споживання ресурсів травної системи, зменшення кровотоку і обмеження вироблення травних ферментів, необхідних для розщеплення їжі.

Їжте чорний шоколад

Якщо ви споживаєте правильний шоколад, це може бути корисним для здоров'я вашого кишківника. Бо він складається щонайменше на 75% з какао, ще багатий поліфенолами, які живлять корисні мікроби і діють як антиоксиданти. Шоколад входить до списку 30 рослин на тиждень, які мають бути в раціоні людини. Краще обирати варіанти з вмістом какао понад 85%.

Полощіть горло

Блукаючий нерв, що з'єднує мозок з органами, включаючи кишківник, проходить від стовбура мозку через шию до живота. Цей шлях є прямим для спілкування мозку з кишківником. У людей з підвищеним тонусом блукаючого нерва мікробіом більш різноманітний і збалансований, ніж у тих, у кого спостерігається знижений тонус. 

Стимуляція блукаючого нерва впливає на перистальтику кишківник та покращує мікробний баланс, контроль запалення та імунітет. Почати можна з полоскання горла. Ця механічна техніка стимуляції м'язів горла активізує блукаючі шляхи. Ще створити вібрації можна за допомогою співу.

Їжте чорний шоколад – він багатий поліфенолами
Їжте чорний шоколад – він багатий поліфенолами.

Заведіть собаку

Впливати на здоров'я кишківника можуть не тільки люди, з якими ми живемо, а і тварини. А все тому, що у них теж є мікробіом, якими вони обмінюються з нами. Дослідження показують, що ранній контакт з пухнастими домашніми тваринами (такими як кішки та собаки) як до народження, так і в перші місяці після може збагатити мікробіом кишківника корисними бактеріями, такими як румінокок і осцилоспіра.

Наявність цих бактерій пов'язана зі зниженим ризиком дитячої алергії, включаючи астму, а також нижчими показниками ожиріння. У дорослих старше 65 років взаємодія з собаками збільшує популяцію корисних бактерій, пригнічуючи при цьому шкідливі штами. 

Стежте за нами у Viber

Image
Оперативні новини та розбори: Україна, світ, війна. Підпишиться👇

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити