Ця затишна осіння страва наповнить будинок неймовірними ароматами та зачарує смаками
Єврейський Новий рік або Рош га-Шана – це одне з найважливіших свят у юдаїзмі. Воно знаменує початок нового року за єврейським календарем та пов'язане з днем створення світу і перших людей, Адама і Єви. Свято відзначається 1-2-го дня місяця тишрей, що припадає на кінець вересня або початок жовтня за григоріанським календарем. Зазвичай для святкування обирають середу, п'ятницю чи неділю. У 2025 році юдеї починають відзначати Рош га-Шана з 22 вересня та до 24 вересня.
У період святкування юдеям заборонено робити будь-що. Вони читають молитви і просять у Господа благословення. У день Нового року вони йдуть до храму, а потім вітають один одного. Найкраще побажання – щоб Господь вніс у "Книгу життя". Це книга, до якої за вірування юдеїв вносять тільки праведників, яким обіцяний добробут та щасливе життя. Потім вони повертаються додому за святковий стіл, на якому головними стравами є хліб-хала, мед та яблука. Вони символізують вічність та солодке життя.
Також ставлять на стіл інші страви з овочів та багато фруктів. Серед них і страви з сочевиці. Наприклад, овочеве рагу з додаванням цих бобових. Воно дуже смачне та поживне, а якщо поєднати з запеченим гарбузом виходить ще й неймовірно ароматно. Один з рецептів такої страви можна приготувати. Він стане відмінною окрасою осіннього обіду чи вечері.
Починайте з підготовки овочів. Гарбуз помийте, очистіть від шкіри і насіння, наріжте на невеликі кубики. Селеру, цибулю та моркву також наріжте на невеликі шматочки. Брюссельську капусту розріжте на чотири частини. Візьміть пательню, налийте олію та розігрійте. Викладіть на неї селеру, моркву, цибулю і обсмажуйте до м'якості, приблизно 5 хвилин.
Додайте до овочів спеції та гірчицю, тушкуйте 1-2 хвилини. Потім всипте сочевицю і залийте бульйоном. Посоліть, накрийте кришкою. Після закипання зробіть вогонь мінімальним і тушкуйте 40 хвилин, поки сочевиця не стане м'якою. Поки суміш з овочів готується, переходьте до приготування гарбуза.
Візьміть форму для запікання та змішайте у ній мед, сіль, олію, гарам масала та 1 чайну ложку гірчиці. Висипаєте нарізаний гарбуз і добре перемішуєте, щоб кожен шматочок був покритий сумішшю спецій. Поставте у духовку, попередньо розігріту до 220°C, на 15 хвилин.
Повертаєтесь до овочів. Через 40 хвилин тушкування додаєте до них брюссельську капусту і готуєте ще 15-20 хвилин. Зливаєте зайву рідину, а додаєте до страви гарячий апельсиновий сік. Перемішуєте і висипаєте у глибоку тарілку. Зверху на сочевицю викладаєте запечений гарбуз. Страва готова! Смачного!
Поради від Інформатора: для швидшого приготування страви можна використати червону сочевицю замість зеленої. Для більш насиченого смаку можна додати імбир з часником. Також особливих ноток страві додадуть помідори.