Кістковий бульйон називають суперфудом, але чи справді це так розбирались науковці
Кістковий бульйон останнім часом набирає популярності через потенційну користь для здоров'я. Його додають у свій раціон навіть зірки Голлівуду. Все через високий вміст колагену та мінералів, які сприяють покращенню стану шкіри та здоров'ю суглобів. Також він покращує роботу кишківника та сприяє зміцненню нігтів і росту волосся. Але чи підтверджується це науковими даними?
Як пише видання The Daily Telegraph, зіркові акторки як Гвінет Пелтроу та Сальма Хайєк п'ють кістковий бульйон на обід майже щодня для збереження молодості. І вони не єдині у Голлівуді, хто так робить. Дієтолог та представник Британської дієтичної асоціації Біні Суреш, підтверджує, що кістковий бульйон дуже корисний для здоров'я, хоча на звання суперфуда він не дотягує.

Кістковий бульйон готують з великих кісток і сполучних тканин (ноги, суглоби, шия, крила) тварин з додаванням кислоти (яблучного оцту або лимонного соку). Також додають овочі, трави і спеції. Його можна вживати як окремо, так і додавати до інших страв. Звісно за харчовою цінністю кістковий бульйон перевершує бульйонні кубики.
Курячі бульйоні кубики містять багато солі, підсилювачі смаку, рослинні жири, добавки і штучні ароматизатори. Все це шкідливо і зовсім не про здоров'я. Навпаки вживання таких кубиків пов'язано з ризиком ожиріння, серцево-судинних захворювань і проблем з метаболізмом. Та і про колаген у цьому варіанті мова не йде.

Кістки тварин містять желатин та амінокислоти, такі як глютамін, які важливі для травлення та здоров'я кишківника. Проте треба бути обережним, бо поки немає достатньо доказів від досліджень.
Кістки і сполучна тканина в бульйоні є джерелом колагену – білку, який служить баластом для тих частин тіла, які його потребують. Він може покращити рухливість суглобів та зменшення запалення. І це доведено дослідженням.
Кістковий бульйон, будучи продуктом тваринного походження, багатий білком. Його звичайна порція містить близько 10 грамів білка. Згідно з дослідженням, вже через 12 тижнів щоденного вживання такого бульйону знижується маса тіла та відсоток жиру в організмі, а ще покращується загальний склад тіла.
Однією з головних переваг кісткового бульйону, як зазначається, є його позитивний вплив на стан шкіри. Все завдяки колагену. Проте остаточних висновків щодо цього аспекту поки немає. Дослідження ведуться.
Кістковий бульйон готується з води і з додаванням овочів, тож забезпечує організм електролітами, такими як натрій, калій і кальцій, які життєво важливі для гідратації. Кислота допомагає витягувати ці мінерали з кісток тварин, а кальцій – регулювати рівень рідини в організмі, тоді як магній сприяє засвоєнню електролітів і підтримує баланс, запобігаючи зневодненню.
Кістковий бульйон містить кальцій, магній, калій і фосфор, а також вітаміни В12 і А.
Гліцин та амінокислота, що міститься в кістковому бульйоні, сприяє кращому сну, діючи як гальмівний нейромедіатор, тобто допомагаючи регулювати внутрішній годинник і температуру організму.

Кістковий бульйон може містити багато солі і це шкідливо для серця. Тому готуючи його вдома потрібно контролювати її рівень. А ще кістковий бульйон може містити токсичні метали, зокрема свинець. Його можуть виділяти саме кістки. Навіть одне з досліджень виявило таку закономірність.
Також кістковий бульйон не може замінити основні прийоми їжі, бо не є джерелом клітковини та необхідних організму вітамінів. Тож він є тільки однією складовою у збалансованому харчуванні. Вживати його краще кілька разів на тиждень. Типова його порція забезпечить потрібну норму білка, гідратацію, амінокислоти, особливо в поєднанні з цільними продуктами.