Гусак чи качка, ось у чому питання: різдвяний стіл по-данськи

Приготуйте хрустку, солодку й ніжну смажену птицю з овочами та фруктами

Рецепт, смажена качка, їжа, продукти, харчування, корисні поради, лайфхак, кухня, Різдво
Пропонуємо вашій увазі насичену спеціями альтернативу традиційній різдвяній індичці!

Українці ставляться до різдвяної вечері вельми серйозно, насолоджуючись запахами з ароматних горщиків – разом зі святковими музикою та фільмами. Хтось готує 12 страв, включно з пшеничною кутею, узваром та варениками, а хтось запікає індичку. Ми пропонуємо чудову й не менш смачну альтернативу до вашого різдвяного столу – смажена качка, як її готують в Данії. 

Рецепт різдвяної смаженої качки по-датськи сподобається всім! Готувати його просто. А щоб було ще смачніше, Інформатор має для вас вже традиційну кулінарну пораду.  

На приготування цієї різдвяної страви – справжньої окраси святкового столу – у вас піде близько двох годин. На підготовку піде 10 хвилин, на приготування – година 40 хвилин, та страві слід відпочити ще 10 хвилин. 

Смажений гусак по-данськи

Вам знадобиться: 

  • Качка або гусак – 3 кг.

Для начинки:

  • Буряк – 1 штука.
  • Яблуко, апельсин – 1 штука.
  • Червона цибулина – 1 штука.
  • Коріандр в зернах – 1 чайна ложка. 
  • Перець запашний – 1 чайна ложка. 
  • Гвоздика – 3 штучки.
  • Чорнослив – 4 штучки.
  • Чебрецю сушений – 10 гілочок.
  • Лаврушка – 2 листки.
  • Сіль і чорний перець – до смаку.
Така смажена качка – королева столу на Різдво!
Така смажена качка – справжня королева столу на Різдво!

Як готувати: 

Вийміть нутрощі качки й відкладіть. Якщо в порожнині багато жиру, вийміть його і збережіть для розтоплення для смаженої картоплі.

Далі зробіть начинку. Наріжте буряк, яблуко (чи апельсин) та цибулю кільцями по 2 см, крупно подрібніть спеції, потім змішайте всі інгредієнти для начинки в мисці та приправте. Проштовхніть суміш для начинки в порожнину качки, притиснувши її. Потім закрийте качку зубочистками та натріть зовні сіллю й перцем.

Розігрійте духовку до 160 C. Час смаження качки становить 40 хвилин за кілограм, увімкніть духовку до 220 C протягом останніх 20 хвилин. Викладіть качку грудкою вниз на решітку, встановлену над формою для смаження, потім налийте в форму 500 мл води та запікайте протягом години. Переверніть качку так, щоб вона лежала грудкою догори, і переконайтеся, що у формі для запікання постійно є рідина.

Коли качка готова, дістаньте її й залиште відпочити на 10 хвилин. Коли качка відпочине 10 хвилин, розріжте її на шість-вісім частин, викладіть на блюдо та подавайте з начинкою, підливою та гарнірами на вибір.

Порада від Інформатора: під час смаження качки додайте потрошки до соку у формі для смаження протягом останніх 30 хвилин. Або додайте лише серце та нирки, а печінку обсмажте на вершковому маслі, добре приправте та подавайте на тостах. Рідина, яка залишилася у формі для смаження – ваша підлива.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube