Але однією склянкою на день не обійдешся
Доведено, що те, що потрапляє в наш рот, може викликати мутації, що викликають пухлини, на шляху до нашого шлунку та легенів. Ті, хто курить, мають у 10 разів більший ризик розвитку плоскоклітинної карциноми голови та шиї. Ризики також зростають залежно від кількості алкоголю, що споживається щодня.
Водночас всього одна чашка кави протягом дня забезпечує певний захист від поширених ракових захворювань ротової порожнини, горла та голосової системи. Американські дослідники зібрали понад 25 тисяч записів, зіставлених у 14 попередніх дослідженнях, щоб визначити, що виділяється в раціоні людей з різними пухлинами голови та шиї, пише ScienceAlert.
Результати свідчать про те, що більше чотирьох чашок кави з кофеїном щодня знижує ймовірність раку голови та шиї на 17%. Для тих, хто не любить кофеїн, а віддає перевагу Earl Grey, також є хороші новини. Адже чай і кава містять потужні протизапальні речовини, що захищають від канцерогенів.
Ті, хто пив чотири або більше чашок кави з кофеїном, мали на 30% менший ризик розвитку раку в порожнині рота та на 22% менший ризик раку горла. Приблизно 3-4 чашки на день знижують шанси раку в нижній частині горла приблизно на 40%.
Безкофеїнова кава теж працює, зменшуючи ризики хвороби на 25%. Вживання чаю пов’язують із майже 38% зниження ризику раку гортані. Значення також має температура напою – найкраще пити не надто гарячі напої.
Щороку у світі діагностують майже 900 тисяч випадків раку горла, а річна смертність становить майже половину цієї цифри. Багато тих, хто виживає, ризикують отримати виснажливі деформації, які позбавляють їх здатності спілкуватися або жувати та ковтати їжу. Тож якщо такі такі смачні і звичні багатьом продукти як чай і кава можуть зберегти здоров'я, варто це зробити!
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.