Військові дії продовжуються, базовий сценарій так виглядає, що в наступному році в Україні буде також діяти воєнний стан, а відповідно, це потрібно закладати в ризики, як і посилення мобілізаційних заходів, отже, буде відбуватися зниження внутрішньої пропозиції, а вартість товарів зростатиме
За даними Держстату, у червні 2025 року інфляція знизилася до 14,3% у річному вимірі з 15,9% у травні. А за місяць ціни зросли на 0,8%. Проте українці бачать на власні очі – дешевшають тільки сезонні овочі та фрукти. Тоді як м’ясо, молоко, крупи, хліб дорожчають. Що впливає на ціни та як вони зміняться в липні та серпні.
Двома ключовими чинниками росту цін у червні були весняні заморозки – відчутний удар по фруктовим деревам, що спричинило неврожай – та початок сезону відпусток і канікул, що в свою чергу створило і продовжує створювати підвищене навантаження на залізничні пасажирські перевезення, пояснив Андрій Акименко, економіст ЦЕС. За його словами, дві категорії товарів і послуг подорожчали за червень найбільше – фрукти (13,5%) і залізничні квитки (5,4%).Продукти подорожчали на 200%.
"Зниження індексу інфляції рік-до-року є безпосереднім наслідком високої бази порівняння. Принагідно нагадаю, що у червні минулого року відбулось суттєве підвищення ціни на електроенергію (близько 64%) та інших комунальних послуг, що входять до квартплати (зокрема, вода та газ). Якщо ж дивитися на зміни цін у виключно цій категорії протягом наступного року — з липня 2024 до червня 2025 – ріст був помірним, і найбільше подорожчали послуги від ЖЕК (13%), прибирання сміття (9,3%) та оренда житла (7,3%). Саме це і є ефектом високої бази", — розповів Андрій Акименко.
Фінансовий аналітик, член Українського товариства фінансових аналітиків Андрій Шевчишин пояснив: статистично минуло 12 місяців після підвищення тарифів на електроенергію, а отже, чинник високих тарифів себе вичерпав, а інфляція знизилась. Також на офіційний показник сповільнення росту цін вплинули нові ціни на овочі та фрукти, що пояснюється новим внутрішнім врожаєм. Хоча фрукти і подорожчали внаслідок зниження обсягів через весняні заморозки, продовжує Андрій Шевчишин, ціни зрівнялись з імпортом, а внаслідок квотування експорту в Євросоюз частина товарів залишається в Україні, що підтримує пропозицію на внутрішньому ринку і стримує зростання цін.
На думку Андрія Акименка, зростання цін на продукти харчування є одним з ключових елементів загального росту цін.
"Українці в середньому витрачають на їжу приблизно 35-45% свого заробітку. Це так званий коефіцієнт Енгеля, за яким ми суттєво відстаємо від розвинутих країн (чим коефіцієнт менше, тим краще), і подорожчання сирих продовольчих товарів відчувається пересічною людиною найбільше. За даними дослідницької агенції Info Sapiens у червні кожен четверний українець економив на їжі", — каже експерт. І додає: у липні ціни на сирі продукти продовжуватимуть зростати. "Водночас продуктова інфляція рік-до-року у 2022 та 2023 роках була вищою, ніж зараз. Тому ситуація не така страшна, як дехто може вважати, і я очікую уповільнення росту цін продовольчого кошика ближче до жовтня-листопада цього року", — каже Андрій Акименко.
Влітку на ціни, зокрема і продуктів харчування, впливає чинник пального: на тлі зростання світових цін на нафту та коливань через підвищення ризиків торгівельних воєн в червні ціни на АЗС зросли, проте поступово ціни відкотились від пікових значень. Але надалі пальне все ж може подорожчати.
"Судячи з тенденцій минулих років, а також беручи до уваги поступове зростання світових цін на нафту з кінця червня, я очікую подальше поступове зростання вартості пального. Хоча світові ціни на нафту дуже складно прогнозувати (особливо в умовах війни та загальної геополітичної нестабільності), я б все-таки розраховую на уповільнення росту цін на паливо цього року", — зауважив Андрій Акименко.
Ще один важливий чинник впливу на ціни – витрати бізнесу, зокрема на зарплати.
"Наявна нестача робітників робить свою справу, роботодавці підвищують зарплати, що підтримує платоспроможний попит. За рік зарплати зросли на 24,1%. Проте зростання платоспроможного попиту вже уповільнюється. Деякі продукти стають настільки дорогими, що навіть з підвищенням зарплат стає дуже важко підтримувати споживання на стабільному рівні. Тож, населення буде зменшувати споживання", — каже Андрій Шевчишин.
На думку Андрія Акименка, зростання логістичних і кадрових витрат бізнесу відображається на роздрібних цінах і посилює інфляційний тиск. Щодо попиту, то, пояснив експерт, як і пропозиція, так і споживчий попит грають ключову роль у зростанні цін. Проте зараз, продовжує Андрій Акименко, немає суттєвого збільшення попиту на певну групу товару, як це було, наприклад, на павербанки та EcoFlow під час періоду регулярних відключень електроенергії. Фактично йдеться про те, що споживчий попит не надто вагомо стимулює ціни.
А от що стимулює ціни в країні зростати, то це ризики, що бізнес закладає, а також ситуація з курсовими коливаннями, особливо курсом євро, адже більшість імпорту, зокрема і продуктового, потрапляє в Україну з Європи.
"Військові дії продовжуються. Відповідно, базовий сценарій так виглядає, що в наступному році в Україні буде також діяти воєнний стан. А відповідно, це потрібно закладати в ризики, як і посилення мобілізаційних заходів. Відповідно, йдеться про вилучення людей з економіки. Мобілізація і міграція. Отже, буде відбуватися зниження внутрішньої пропозиції, а вартість товарів зростатиме", — каже Андрій Шевчишин. Він додає: чинник курсу також тиснутиме, особливо якщо коливання по долару дійдуть до позначки 44 гривні за долар США.
Як раніше повідомляв Інформатор, у червні 2025 року продукти харчування в Україні суттєво подорожчали — деякі на 150−190%. Про це свідчать дані Держстату щодо середніх споживчих цін. У порівнянні з червнем 2024 року найбільше зросли в ціні овочі, олія, яйця та м’ясо. Серед усіх продуктів абсолютним рекордсменом стали яблука, які зросли у ціні на 195,5% - з з 26,9 грн/кг до 79,5 грн/кг.