Ціна на хліб: прогноз Всеукраїнської асоціації пекарів

Експерт прогнозує зростання цін у межах 5-10%

Хліб Фото: Інформатор
Хліб Фото: Інформатор

Фахівці підрахували: якщо середнє щоденне споживання хліба на одну людину становить близько 250 грамів, то середньомісячні витрати домогосподарств на хліб цьогоріч зросли зі 225 до 273 грн. Це на 21% більше, ніж торік. Чи варто очікувати здорожчання хліба цієї осені та взимку? Які фактори впливають на вартість хлібобулочних виробів? Наскільки якісний хліб продається у торговельній мережі? На ці запитання Українського Радіо відповів президент "Всеукраїнської асоціації пекарів" Юрій Дученко. 

"Борошно займає у собівартості хліба простої рецептури до 40%. Відповідно, якщо зерно і борошно зросло удвічі, то собівартість значно підвищується. Крім того, хлібопекарна галузь енергоємна, тож ціни на енергоносії дуже впливають на собівартість. І в останні часи дуже зросла вартість логістики. Заробітну платню у галузі також змушені піднімати, для того щоб утримати кадри. Усе це разом впливає на собівартість продукції", — пояснив експерт.

Він прогнозує зростання цін у межах 5-10%. Для хлібопекарної галузі потрібно 2,5 млн тонн хлібопекарної пшениці, і цього року Україна зібрала десь 6 млн тонн продовольчої пшениці першого, другого і третього класу. Є певне занепокоєння, що борошномелам буде складніше формувати відповідні партії, для того щоб забезпечити якісне борошно. І це впливатиме на формування цін на хлібопекарне зерно, а відповідно — на борошно та хліб. Це що стосується пшеничного зерна. Щодо житнього, тут ситуація трошки складніша, тому що потреба — 180 тис. тонн. Його зібрали, але не все житнє зерно має належну якість, на жаль. Тож житнє зерно може бути в дефіциті. До речі, за останній рік ціна зерна зросла у кілька разів, а отже, і на житнє борошно.

“Житні сорти вважаються більш здоровими. Житні, житньо-пшеничні, заварні сорти додають у структурі продажів, і, за аналізом нашої Асоціації, за останні вісім місяців до попереднього періоду зростання споживання житньо-пшеничних сортів показує 118%. Ця ситуація з житом якраз і провокує зростання цін, тому що тренд на збільшення житніх сортів хліба міцнішає. Люди дедалі більше хочуть житнього хліба, але його собівартість за останній час значно зросла, на жаль”, - каже Юрій Дученко.

За словами експерта, виробники роблять все можливе, щоб не відбувалося різких коливань цін. Для цього треба в першу чергу працювати з торговою мережею, виробникам потрібно отримувати якомога швидше гроші за свою продукцію, щоб не затягувати на 10-30 і більше днів, коли хліб продається, а гроші повертаються пізніше.

“Також треба активно працювати над зменшенням повернень нереалізованого хліба, адже, за нашими підрахунками, країна втрачає 200 тис. тонн хліба на рік, через те що ми змушені його утилізувати. На мою думку, хліб, що вирощений під бомбардуваннями, випечений у надскладних умовах, а потім утилізований — це просто аморально. Потрібно підвищувати культуру споживання і говорити про те, щоб магазини замовляли хліб у виробників відповідально та максимально його реалізовували, не допускаючи повернень”, - каже Юрій Дученко.

Усі ці фактори стримуватимуть зростання собівартості, а виробники будуть максимально зацікавлені в тому, щоб у повному асортименті задовольним торговельну мережу і не допускати зростання цін. Але фактори, які не залежать від виробників — ціни на енергоносії, податкові навантаження, зарплати, здорожчання логістики — усе це буде в собівартості та впливатиме на фінансовий стан підприємств. На жаль, статистика показує, що за 8 місяців більшість хлібопекарних підприємств працює якщо не з мінімальною рентабельністю, то у збиток. І це дуже сильно впливає на можливість забезпечення країни хлібом. Є випадки, коли заводи перейшли в однозмінний режим або навіть призупинили свою роботу.

Вартість хліба знову зросте. Наскільки подорожчає до кінця року

У вересні 2025-го середня ціна батона 450 г – 29,40 гривень, пшеничного хліба нарізного 650 г – 47,99 гривні, житнього Бородинівського 300 г – 44,90 гривень. Економіст Олег Пендзин прогнозує зростання цін на хліб масових сортів, але помірне.

"Незалежно від того, яка буде ціна на зернові, хліб масових сортів не дорожчатиме більше як на 1,5% в місяць. Тобто до кінця року ціна може змінитись максимум на 6-7%", – каже економіст.

При цьому за словами експерта, ситуація з електроенергією не сильно впливатиме на ціну хліба. Річ у тім, що хлібзаводи виробляють великий асортимент продукції, і у разі збільшення видатків на світло, вони розкидатимуть їх на інші вироби, аби не підвищувати ціну на хліб.

Слідкуйте за нами у Telegram

Image
Оперативні новини та разбори: Україна, світ, війна
Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити