Експерти прогнозують підвищення цін на продукти до кінця осені
Скільки коштуватиме "борщовий набір" восени, коли найвигідніше робити запаси овочів на зиму, наскільки подорожчає хліб, м’ясо, а також що буде з цінами на сметану, розповідає РБК-Україна.
Вартість борщового набору в Україні за останній місяць знизилась через збір нового врожаю.
"Більшість продуктів борщового набору у вересні 2025 року коштують дешевше, ніж рік тому, завдяки сприятливому врожаю та насиченню ринку. Особливо це стосується овочів: картоплі, моркви, цибулі, а також сезонних томатів і огірків", – пояснює аналітик "Українського клубу аграрного бізнесу" Максим Гопка.
Середня ціна на картоплю на початку вересня 2025 року становить близько 17 грн/кг, тоді як у вересні 2024 року вона була понад 20 грн/кг. У вересні 2025 року морква значно подешевшала. Гуртові ціни падають вже кілька тижнів; наприкінці серпня моркву продавали по 8-12 грн/кг, тоді як ще тижнем раніше було 10-13 грн.
"Ціни на капусту залишаються відносно стабільними. На кінець серпня – початок вересня 2025 року капуста коштувала близько 6-15 грн/кг на гуртових ринках, майже так само, як і торік", – каже аналітик.
Ситуація з цибулею кардинально змінилася – цибуля подешевшала у порівнянні з 2024-м. На початку вересня 2025-го середня роздрібна ціна ріпчастої цибулі впала до 8-10 грн/кг, тоді як у серпні була на 30-40% вищою.
На 13% подешевшав буряк. У серпні 2025 року його продавали за 12,5 гривень, а у серпні 2024-го – 14,4 гривні.
"Можна сказати, що зараз ми на піку сезону усіх овочів. Тобто ціна знижується за умов ринкового збільшення пропозиції. Активна пропозиція буде ще протягом наступного місяця. З першими холодами ціни ростимуть, бо урожай треба буде десь зберігати, а це додаткові витрати. Ґрунтові овочі можуть подорожчати на 5-8%", – каже Гопка.
Загалом на ринку, за словами Гопка, сьогодні не фіксують дефіциту, бо врожаї картоплі, цибулі, моркви відносно непогані.
"Втім, ми повинні розуміти, що кліматичні зміни, які відбуваються, і досвід позаминулого року також вплинув на пропозицію в цілому. Крім того, відбулося збільшення витрат на робочу силу, логістику і зберігання. Це також є вагомим фактором для збільшення вартості", – говорить Гопка.
Традиційно найкраще скуповувати овочі на зиму у другій половині вересня, коли буде пік пропозиції на ринку.
"Тут головне – зберігати їх у правильних умовах, щоб вони не зіпсувалися швидко. Інакше людина зазнає збитків, вийде так, що скупилась на велику суму, а умовно через місяць треба знову витрачати кошти на ці продукти", – наголошує експерт.
Ціни на помідори у 2025 році знизилися в порівнянні з торішніми. Навіть попри подорожчання на початку вересня (через скорочення пропозиції ґрунтових томатів) тепличні помідори все ще коштують приблизно на 20-25% менше, ніж рік тому. Отже, помідори помітно подешевшали за рік завдяки кращій ситуації з врожаєм та імпортом.
"Торік був неврожай помідорів, тому й пропозиція була невелика в сортовому напрямку. Крім того, через суттєву спеку польова продукція псувалася і ставала непридатною до реалізації. У 2025 році такої ситуації не було, хоча перепади опадів були суттєвими, але продукція поступово з’являлася на ринку", – каже Гопка.
Разом із цим, на відміну від інших овочів, болгарський перець подорожчав. На початку вересня 2025-го фіксується зростання цін як у порівнянні з попереднім місяцем, так і відносно минулого року. За тиждень першої декади вересня гуртова ціна солодкого перцю зросла приблизно на 20%. Середня гуртова ціна становить 40-50 грн/кг.
"В загальному ці овочі можуть подорожчати з жовтня місяця на 10-15%", – каже аналітик.
Зараз яловичину продають за 361,45 гривні за кілограм, торік вона коштувала – 297,03 гривні. Свинина зараз – 215, 28 гривень, торік – 182,74 гривні, курятина філе - 239,55 гривні, торік - 167,36 гривні.
"М'ясо зросло у ціні і на це є свої причини. Яловичина, свинина і курятина – три основні види тваринного білка, які споживають українці протягом року. Ці види м’яса не можуть бути в одній ціні. Кон'юнктура ринку так побудована, що ціни на дешевші категорії підштовхують ціни на преміальне м 'ясо", – каже Гопка.
Він наголошує, що попри те, що у першу половину 2023-го року Україна почала відновлювати поголів'я свиней, у кінці 2024-го року воно знову почало зменшуватися через активні бойові дії на Сході, де були великі підприємства, які складали гарну пропозицію в даному регіоні.
"Через обстріли і зсув лінії фронту ці підприємства закрилися і кількість поголів'я за рік скоротилась на 10%. Це дало поштовх закупівельним цінам на свинину в цей період зрости на ринку за рахунок зменшення пропозицій в загальному. І це підштовхнуло ціни також на кінцевий сировинний продукт. Оскільки різко зросла вартість свинини, то яловичина теж почала поступово дорожчати, бо вона не може бути на одному рівні зі свининою. Хоч "драйверів" збільшення її вартості не було", – каже Гопка.
За його словами, Україна намагається компенсувати брак свинини імпортом. Якщо до 2022 року ми переважно забезпечували ринок своєю продукцією, лише 50-100 тонн свинини завозили з-за кордону, то зараз цей показник зріс до 200-250 тонн на рік. Гопка також зазначає, що традиційно перед зимовими святами зростатиме попит на свинину, тому тоді може підскочити ціна.
"Паралельно зі зростанням ціни на свинину поступово зростала вартість курятини в першій половині 2025-го. Зараз вона більш-менш стабілізувалася і надалі залежатиме від складу кормів, а ті – від врожайності зернових і олійних культур, які зараз ще збирають. Через це вартість курятини може зрости у другій половині осені", – пояснює аналітик.
Також ціна курятини залежатиме від вартості електроенергії і потужностей, які будуть використовуватися на виробництві. Якщо будуть великі перебої зі світлом, доведеться використовувати альтернативні джерела енергії, а це додаткові витрати.
"Бройлери вирощують за 42 дні, якщо за цей час з різних причин вони ще не готові до забою, то вже кожен наступний день – це збиток для підприємства. Птахофабрики намагаються реалізувати відразу продукцію. А якщо немає світла, то дизельні генератори для холодильників обходяться дорожче. Деякі підприємства використовують сонячні панелі, але восени-взимку вони неефективні. Тому на формування ціни сильно впливатиме ситуація з електроенергією", – каже Гопка.
Економіст Олег Пендзин також вважає, що ціна на курятину може зрости восени, бо та залежать від цін на корм, в основі якого кукурудза. Її врожай ще не зібрали.
"Втім, ріст цін на м’ясо усіх видів стримуватиме купівельна спроможність населення. Тут достатньо багато залежатиме від того, які доходи очікуються в українців найближчим часом. Великого росту цін на м’ясо я не очікую. Якщо подивитись на ціни за рік, то м’ясо подорожчало менше, ніж загальний продовольчий кошик українця. Просто якщо м’ясо стане дуже дороге, його не будуть купувати", – говорить Пендзин.
У вересні 2025-го середня ціна батона 450 г – 29,40 гривень, пшеничного хліба нарізного 650 г – 47,99 гривні, житнього Бородинівського 300 г – 44,90 гривень. Олег Пендзин прогнозує зростання цін на хліб масових сортів, але помірне.
"Незалежно від того, яка буде ціна на зернові, хліб масових сортів не дорожчатиме більше як на 1,5% в місяць. Тобто до кінця року ціна може змінитись максимум на 6-7%", – каже економіст.
При цьому за словами експерта, ситуація з електроенергією не сильно впливатиме на ціну хліба. Річ у тім, що хлібзаводи виробляють великий асортимент продукції, і у разі збільшення видатків на світло, вони розкидатимуть їх на інші вироби, аби не підвищувати ціну на хліб.
Зараз в Україні 900 мл молока продають в середньому за 48,25 – 60, 49 гривень, за даними Мінфіну. Торік у вересні середня ціна коливалась – 41,31 – 46,30 гривень. Сметана на 350 мл зараз коштує 53,49 гривні, а торік – 42,17 гривні, масло 200 г зараз – 108,95 гривні, торік – 84,99 гривні.
"Переважна більшість поголів’я – це молочно-м’ясна велика рогата худоба. Відповідно, та яловичина, яка представлена на прилавках, це умовно побічний продукт молочної галузі. Щороку відбувається поступове знищення поголів’я на 6-7%, оскільки у домогосподарств знижується рентабельність утримання корів і реалізації молочної сировини. Людям стає складніше утримувати худобу через економічний фактор, а також воєнний", – пояснює Гопка.
Варто наголосити, що знищення поголів’я фіксують лише у домашніх господарствах, а не на підприємствах.
"Тому тут ціна залежатиме від загальної кількості пропозицій і забійної маси тварин. Вартість молочних продуктів поступово збільшуватиметься, але поки важко сказати наскільки", – говорить аналітик.
Раніше Інформатор писав, що ціни на картоплю та сонячникову олію в Україні восени 2025 року залишатимуться вищими, ніж очікували споживачі.