Навіть короткочасне вживання нездорової їжі з високим ступенем обробки впливає на мозок здорової людини
Після довгого, напруженого робочого дня або за браку часу спокуса швидко перекусити у фастфуді, з'їсти чипси чи шоколадку - висока. Проте, дослідження показують, що ці ультраоброблені висококалорійні продукти відіграють важливу роль у розвитку ожиріння, але їхній довготривалий вплив на мозок досі не вивчали. Вчені це змінили, йдеться в публікації ScienceAlert.
Цей ефект зберігається навіть після повернення до нормального харчування! Це показало нещодавнє дослідження щодо ролі мозку в розвитку ожиріння. Нездоровий розподіл жиру та постійне збільшення ваги пов’язані з реакцією мозку на інсулін. У здорової людини інсулін допомагає контролювати апетит у мозку. Однак у людей з ожирінням інсулін втрачає здатність регулювати харчові звички.
Інсулін відіграє багато ролей в організмі, зокрема допомагає цукру або глюкозі досягати м’язових клітин, щоб використовувати їх для отримання енергії після їжі. У мозку інсулін також сигналізує тілу їсти менше, зменшуючи споживання їжі.
Але не кожен мозок однаково реагує на інсулін. Люди з резистентністю мозку до інсуліну відчувають більшу тягу до їжі та мають більше жиру на животі. І тут існує замкнене коло. Чим більше жирових клітин, особливо в області живота, тим менш ефективний інсулін. Жир вивільняє речовини, які сприяють резистентності до інсуліну.
Однак ознаки зниженої чутливості до інсуліну в мозку вже можна побачити задовго до того, як ми говоримо про ожиріння. Це обчислюється як вага - у кілограмах, поділена на квадрат зростання - у метрах.
Всього після п’яти днів споживання додаткових 1500 калорій, що складаються з плиток шоколаду та бургерів, чутливість до інсуліну в мозку учасників дослідження різко впала. А це симптоми, які досі спостерігалися переважно у людей з ожирінням.
Навіть через тиждень після відновлення нормальної дієти МРТ-сканування показало постійну низьку чутливість мозку до інсуліну. Хоча значного збільшення ваги не спостерігалося, цей короткий період був достатньо довгим, щоб жир у печінці значно збільшився.
У минулому було показано, що регулярні фізичні вправи протягом певного періоду часу відновлюють чутливість мозку до інсуліну у людей із надмірною вагою та ожирінням. Можна припустити, що це також може стосуватися людей з нормальною вагою.
За останні два десятиліття кількість людей, які страждають ожирінням, зросла більш ніж удвічі. Роль мозку слід брати до уваги, оскільки механізми в організмі, які призводять до ожиріння, складніші, ніж лишень неправильне харчування та відсутність фізичних вправ.