7 кулінарних лайфгаків на всі випадки життя

Читать на русском

Прості поради здатні значно полегшити процес приготування їжі

Читать на русском
Приготування їжі
Готувати — легко!

Прості поради здатні значно полегшити процес приготування їжі

Інформатор разом із VARUS продовжує проєкт із корисними порадами. Сьогодні ми поділимось з вами підбіркою перевірених простих хитрощів, які варто використовувати на кухні. 

“VARUS активно підтримує та знайомить українців з концепцією різномаїжжя, а це поняття включає в себе не тільки смак, але й користь. Свідомий вибір продуктів, правильне зберігання та приготування їжі - це про культуру харчування. Важливою є не тільки фінальна страва, але й сам процес приготування. Отже, готуйте з задоволенням та насолоджуйтесь різномаїжжям!” — розповідає Ольга Румянцева, директорка з маркетингу мережі VARUS. 

Прості кулінарні поради

1. Використовуйте лід. Ця хитрість відома небагатьом, а при цьому кубик льоду на кухні здатний розв’язати одразу декілька проблем. Наприклад, загорнутий у серветку лід здатен прибрати зайвий жир зі страви — для цього достатньо пройтись ним по поверхні. Окрім того, кілька кубиків льоду у бульйоні зроблять його більш прозорим. 

2. Замочуйте крупи на ніч. Різноманітні каші — основа здорового раціону, але правильна підготовка зробить їх ще більш корисними. Перед тим, як готувати крупи та бобові — замочіть їх звечора у чистій воді. Так ви позбавитесь фітинової кислоти, і вам не доведеться витрачати на це час перед приготуванням. Також деякі крупи можна таким чином довести до готовності — деякі каші насправді не потребують варіння. Детальніше про це ми писали тут

3. Зберігайте зелень та деякі овочі у воді. У холодильнику пучок петрушки пожухне буквально за день, а от якщо поставити зелень у склянку з водою — вона залишатиметься свіжою протягом декількох діб. Також у воді можна тримати очищені овочі. Так, очищена та порізана морква не засохне та не втратить колір, якщо стоятиме у банці з водою у холодильнику. 

4. Не викидайте пересолену страву. У більшості випадків її можна врятувати. Якщо пересолили суп, у нього можна на 10-15 хвилин занурити загорнутий у марлю рис. Він вбере зайву сіль та не зіпсує смак готової страви. Звісно, можна й просто долити води, але це вплине на густоту супу. Ще один варіант — розбити у суп яйце, дочекатись, поки воно звариться та вбере сіль, а потім витягнути його шумівкою.        

У пересолену кашу можна додати несолоні овочі або гриби — вони збалансують смак. Також можна відварити додаткову порцію каші без солі та змішати з попередньою — порція вийде більшою, ніж ви розраховували, зате смак страви поліпшиться. 

М’ясо з великою кількістю солі може врятувати кислота або цукор. Для нейтралізації солі у страву можна додати лимонний сік, цукор, мед чи томатну пасту. 

5. Використовуйте вощені серветки для зберігання. Щоб продукти не обвітрювались у холодильнику, можна загортати їх у шматочки тканини, просочені воском. Це безпечно, екологічно та допомагає зберігати продукти свіжими. Можна обійтись і без них, так, наприклад, сир можна натерти вершковим маслом — воно вбереже продукт від обвітрювання. 

6. Якщо немає міксера та блендера — використовуйте підручні засоби. Побутові прилади значно полегшують процес приготування, але якщо їх немає під рукою — це не привід відмовлятись від бажаних страв. Так, наприклад, фарш можна зробити без м’ясорубки: для цього заморожений шматок м’яса треба натерти на середній тертці. Вершки чи яйця можна збити без міксера — для цього їх треба налити у пляшку до половини, закрити кришкою та інтенсивно потрусити. Приготувати суп пюре також цілком реально без блендера: для цього достатньо пропустити відварені овочі через сито. 

7. Накладайте інгредієнти в один шар. У більшості випадків чим менше часу страва проводить на вогні, тим кращий її смак. Виходячи з цього, якщо продуктів та рідини в ємності забагато — страву доведеться готувати довше. Якщо вам потрібно приготувати у духовці велику порцію страви, краще розкласти продукти в декілька дек та поставити їх готуватись одночасно. Так ви не витрачатимете зайвий час та збережете смак і користь продуктів. 

Раніше у цій рубриці ми ділились рецептами корисних та ситних супів. Окрім того, ми розповідали про те, як зберігати продукти без холодильника. Також ми ділились секретами зберігання продуктів, якими користувались давні українці.  

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.