Від землистих стебел до хрустких суцвіть - броколі має потужний оздоровчий ефект і діє на різні життєво важливі системи організму
Броколі може похвалитися численними перевагами, від покращення здоров’я нашого кишечника до захисту від деменції. Крім того, ця капуста здатна підтримати ваше серце й поновити функціонування простати. Доведено, що броколі знижує ризик розвитку артриту та деяких видів раку, йдеться в матеріалі The Telegraph.
Броколі належить до хрестоцвітих овочів, пояснює дієтолог Домінік Людвіг. Це означає, що овоч містить природні сірковмісні біоактивні рослинні сполуки, відомі як глюкозинолати. Саме вони найрокисніші.
Неодноразово дослідження показували, що броколі чудово впливає на наше серце. Одна нещодавня робота показала, що учасники, які їли на обід суп з брокколі протягом двох тижнів, спостерігали зниження артеріального тиску, у свою чергу знижуючи ризик серцевого нападу чи інсульту на 5%.
Попереднє дослідження Імперського коледжу Лондона показало, що сульфорафан у броколі, який надає їй гіркуватий смак, активував захисний білок в артеріях, зменшуючи запалення та знижуючи ризик скупчення жирових бляшок в артеріях.
Броколі також містить калій - мінерал, здатний підтримувати здоров’я серця. А також вітамін К, який регулює згортання крові та кровообіг.
Деякі дослідження показали, що чоловіки, які їли 400 г броколі на тиждень, мали менший ризик розвитку раку простати. Вважається, що цей ефект зводиться до сполук, які утворюються організмом під час розщеплення броколі. Вони діють як антиоксиданти: допомагають позбавити організм від ракових токсинів.
Вживання броколі знижує ймовірність розвитку раку простати у чоловіків на 45%, констатували вчені. Вживання капусти сприяє посиленню потенції та підтримці еректильної функції, що пов'язано з високим вмістом у цьому овочі цинку, який допомагає виробляти чоловічі гормони.
Окрема стаття Імперського коледжу Лондона показала, що на кожні додаткові 260 мікрограмів фолієвої кислоти в щоденному раціоні людини, які містяться в броколі та листовій зелені, ризик раку товстої кишки знижується на 7%.
Ключ полягає в тому, щоб не переварити броколі та насолоджуватися нею al dente. Отже, хочете довше мати чоловічу силу й бути здоровим - регулярно їжте броколі.
Вважається, що високий вміст фолієвої кислоти в броколі підтримує здоров’я мозку. Фолієва кислота допомагає знизити рівень амінокислоти, що корисно для здоров’я серця й мозку. Надмір заліза, який пропонує броколі, також може відігравати важливу роль у захисті мозку. Залізо необхідне для хімії мозку та формування нейромедіаторів.
Хоча є багато доказів того, що дієта, багата рослинними сполуками - флаванолами - захищає мозок, споживання одного конкретного флаванолу, який міститься в броколі - кемпферолу - пов’язано зі зниженням ризику деменції на 51%.
Сульфорафан у броколі сповільнює прогресування артриту та навіть запобігає йому. Лабораторні дослідження за участю мишей показують, що сполука блокує запальний процес у суглобах і може уповільнити пошкодження хряща при остеоартриті.
Окреме дослідження за участю людей, які дотримувалися дієти з високим вмістом брокколі - еквівалент трьох порцій на день у формі супу - відчуло нижчий рівень болю, викликаного артритом.
Броколі також чудово захищає зір. Цей овоч містить каротиноїди, антиоксиданти, які захищають очі від окисного пошкодження. Вважається, що ці антиоксидант також знижує ризик розвитку катаракти та уповільнюють прогресування захворювання. Крім того, організм перетворює каротиноїди у вітамін А, необхідний для виробництва пігментів. Останні потрібні, щоб бачити.
Овочі є одним із найбагатших джерел клітковини, необхідної для здорового кишечника. Броколі є потужним джерелом у цьому відношенні, оскільки містить як розчинну, так і нерозчинну клітковину. Розчинна клітковина поглинає воду з товстого кишечника, роблячи стілець м’якшим.
Тоді як нерозчинна клітковина стимулює кишечник виділяти воду та слиз, щоб стілець рухався по кишечнику. На порцію вагою 80 г міститься 2 г із 30 г клітковини, які ми повинні їсти щодня.
Більше того, різні типи брокколі - стандартні, ніжностебельні чи фіолетові (ці найкорисніші) - вважаються різними рослинами. Включення різноманітної суміші овочів збільшить різноманітність мікробів у кишечнику, а також загальний стан здоров’я.
Перш ніж ви навіть почнете їсти брокколі, є способи підвищити її користь для здоров’я. Коли ми нарізаємо брокколі, ми стимулюємо вироблення сульфорафану. Тому корисно нарізати овоч, наприклад, у салат, і залишити його на короткий час. Вживання брокколі в сирому вигляді в салаті також зберігає більше вітаміну А, а також фолієвої кислоти.
Коли мова йде про приготування брокколі, мета полягає в тому, щоб максимально зберегти водорозчинні вітаміни і рослинні сполуки, наприклад, поліфеноли. Тому приготування на пару або смаження - найкращий спосіб зробити це, на відміну від кип’ятіння. Ці два способи приготування також полегшать організму засвоєння каротиноїдів у брокколі, радять дієтологи.
Готуючи броколі, не додавайте забагато води - це знизить вміст у ній вітаміну С. Також не ігноруйте заморожену брокколі. Оскільки броколі з часом втрачає свої поживні речовини, заморожування може діяти як капсула часу, затримуючи поживні речовини на місці та зберігаючи їх довше. Броколі зазвичай заморожують на піку стиглості, коли поживні речовини найбільші.
І головне - не переварити броколі, адже ця капуста не тільки втрачає поживні речовини, коли ми її варимо, але й може стати непривабливо вологою.