Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук розказав про те, які харчові продукти зростуть у ціні протягом року та з чим це пов'язано
Протягом 2025 року продовжать дорожчати продукти. Це може стосуватися овочів, необхідних для приготування борщу, хлібобулочної продукції. Після посту подорожчає м'ясо, а ближче до Великодня - курячі яйця. Про це виданню РБК розповів заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.
Як пише РБК, посилаючись на дані Держстату, за рік товари подорожчали в середньому на 20%. За словами Дениса Марчука, на вартість продуктів впливає інфляція, продовження війни, а також погодні умови. Ці тенденції зберігаються і у 2025 році. У 2024 році на них також впливала посуха.
На думку Дениса Марчука, ближче до Великоднем можуть подорожчати до 10% курячі яйця через збільшення попиту на них. Втім, із наближенням стабільного тепла, орієнтовно наприкінці квітня, коли вже буде достатньо пропозиції від домашніх господарств, ціна на яйця поступово почне опускатися, навіть у межах 20-30% від сьогоднішньої вартості.
Зараз, коли закінчується старий урожай і ще не почався новий, то ціни на зернову групу не опускаються, а це теж один із факторів, який впливає на вартість яєць. Він також додає, що корми для курей останнім часом здорожчали, окрім цього, вартість утримання птиці взимку теж висока, оскільки потрібно обігрівати приміщення, де їх тримають.
"За минулий рік ціни на хлібобулочні вироби зросли на 20%. Ситуація цьогоріч буде по суті така сама, оскільки у січні і лютому ми бачили подорожчання на 1%, а от у березні ріст трішки пригальмував, але не факт що так буде надалі. Тому, скоріш за все, спостерігатимемо поступове зростання цін", - наголошує спеціаліст.
У формуванні ціни на хліб велику роль грає вартість електроенергії, а також ціни на логістику й співвідношення курсу долара до гривні, бо вартість багатьох виробничих процесів закладається у валюті. Також на ціну вливає відсутність кадрів, оскільки це супроводжується витратами, зокрема застосування машинних технологій і це створює додаткове фінансове навантаження, що далі враховується у формуванні ціни на продукцію.
Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук ствердуж, що вартість яловичини зростає, бо поголів'я худоби зменшується. Втім, вона не надто популярна серед українців через дороговизну. І вартість кормів також висока. Зараз ріст цін на яловичину трішки призупинився, але із закінченням посту і у зв'язку із травневими святами ціна може піднятись. Те ж саме стосується.
Ціни на борщовий набір зросли торік, оскільки було недостатньо продукції, яку закладали на зберігання, а саме: картопля, морква, буряк, капуста, цибуля. Аграрії намагались продати овочі одразу з поля, а те, що можна було зберігати, воно піднялось у ціні і така тенденція буде до моменту отримання нового врожаю, коли почнуть з'являтись овочі з відкритого ґрунту.
"Сезон має бути непоганий, оскільки багато хто через неможливість постачання продукції із Херсонської та Запорізької областей почали збільшувати площі вирощування овочів на Київщині, тому пропозицій буде достатньо. Втім, поки овочі не будуть дешевими", - вважає Марчук.
Втім, голова Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі зазначив, що на внутрішньому ринку є всі передумови для зниження цін на молоко, зокрема, за рахунок різних акцій і знижок. За допомогою цього продавці спробують "розігріти" попит.
"Наприкінці 2024 року вітчизняні молокозаводи суттєво підвищили ціни на готову продукцію, користуючись тимчасовим подорожчанням вершкового масла на експортних ринках. Українські споживачі не були готовими до такого стрибка цін на молочну продукцію у торгових мережах. Високі ціни на продукцію українських сироварів сприяли збільшенню обсягів імпорту сирів у грудні 2024 року та скороченню споживання вітчизняних продуктів", - стверджує голова асоціації.
Керівник компанії "Молочний альянс" Сергій Вовченко зазначає, що виробники не лише не планують підвищувати ціни, а й проводитимуть акційні активності. Продажі і так впали - далася взнаки епідемія грипу і початок Великого посту.
Експерти також попереджають, що в Україні може подорожчати цукор. Зазвичай це відбувається протягом січня-липня. В Україні відпускні ціни на цукор із заводу із заводу коливається в межах 24,60–25,30 грн/кг. Однак ближче до літа ціни можуть дійти до 27-28 грн/кг.