Світила сприятимуть успішному просуванню наших планів
VIRA: "Перший раз я зустрілася з ним, коли мені було 18. Ми просто познайомилися і я поїхала. Потім зустрілися знов і навіть трохи пожили разом, декілька місяців. Але, як іноді буває, щось не складалося… Він чекав на мене… І я повернулась.. З цього моменту моя любов зростала з кожним днем, і сьогодні я нарешті хочу про це розповісти…"
Купуючи і заготовляючи дрова, слід знати деякі фактори
Багато власників приватних будинків вибрали камін, як альтернативний засіб обігріву. Але не всі знають, що не кожне «паливо» для нього підходить. Якими дровами краще топити камін, щоб уникнути неприємностей в його експлуатації?
По-справжньому ідеальним варіантом є листяні породи дерев. Яким з них віддати перевагу?
– дубові дрова визнані елітними, вони характеризуються відмінною тепловіддачею, дають чудовий розслабляючий аромат і відрізняються стійкістю до негативних впливів навколишнього середовища. Саме тому вони зберігаються довше інших, зберігаючи всі свої цінні властивості.
– вільхові дрова в народі називаються царськими – вони швидко розпалюються, дають багато жару і при цьому відрізняються зниженим вмістом смол і більше 3 років зберігають неповторний аромат. Пари ж палаючої вільхи сприяють лікуванню простудних захворювань.
– березові дрова при горінні виділяють лише на 15% менше тепла, ніж дубові, при цьому вони значно дешевше останніх. Недолік цього продукту – досить високий вміст смол. Але це не заважає їм бути найбільш затребуваними серед любителів каміна через оптимального співвідношення ціни і якості.
– фруктові дрова – ідеальний варіант. Груша і яблуня легко колються і чудово горять, видаючи фруктовий аромат, вишня і слива також гарні, але розтоплюються складніше і при горінні трохи димлять, але їх складно дістати
– сосна і ялина для топки непридатні, але хороші в малій кількості для аромату.
Зберігати ж дрова найкраще в дровниці з критим верхом, розташованих прямо на вулиці. Ось тільки скласти дрова потрібно правильно, забезпечивши максимальний доступ повітря для просушування.
Попри те, що камін не призначений для приготування їжі, це не місце для утилізації сміття і непотрібних речей. Матеріали, з яких вони виготовлені, можуть містити шкідливі для здоров'я смоли і при горінні виділяти токсичні речовини.
Не варто користуватися легкозаймистими речовинами. Розмір дров повинен відповідати величині топки.
Купуючи і заготовляючи дрова, слід звертати увагу на вологість деревини. При вологості 50% і вище поліна будуть більше коптити, ніж горіти. Такі дрова більше годяться для копчення, ніж для яскравого полум'я. Краща віддача тепла у добре просушені дров.
Раніше Інформатор писав про породи дерева, які добре розпалюються сирими. Найгірше, якщо у вас в наявність сирі дрова з осики. Ця порода дерева виділяє невелику кількість тепла, тому осикові дрова буде вельми важко розпалити. Поліна під впливом температури будуть повільно тліти, виділяючи дуже мало жару.
Хорошим варіантом для швидкої розпалювання сирих полін стане береза або ялина. Попри те, що ці породи дерев при згорянні виділяють багато сажі і кіптяви, для швидкої розпалювання вони оптимальні. Схоплюється вогонь на трісках і корі берези буквально за лічені секунди.
Також раніше ми писали про те, як 100 років тому у Києві під час морозів рятувалися дровами.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.