Без дивацтв не обходиться
«Куди б ти вирушив, скрізь виявиш дивні традиції та звичаї» – так кажуть італійці.
Сьогодні Інформатор розповість, як відзначають головні зимові свята італійці.
Італійці мають приказку: «Різдво ти зобов'язаний зустріти зі своїми батьками, а відзначати Новий рік можеш де і з ким хочеш»,
Різдво – суто сімейне свято, його відзначають з 24 на 25 грудня, і проходить воно спокійно.
Ялинку італійці вбирають 8 грудня – у День непорочного зачаття діви Марії. Цього ж дня багато людей облаштовують у своїх будинках різдвяні вертепи. Це офіційний вихідний у всій країні.
24 грудня приблизно о 20.00 сімейство сідає за рясно накритим столом, починає неспішну вечерю, яка закінчиться о 24.00.
О 24.00 відкривають шампанське, їдять традиційний кекс panettone, вітають один одного з Різдвом і обмінюються подарунками, після чого особливо релігійні прямують до найближчого храму на месу, а нерелігійні відправляються додому, щоб виспатися і відпочити від вечері, яка продовжиться 25 числа не менш рясним обідом.
За обідом, який складається зі страв «все найкраще одразу», збирається та сама компанія, протягом дня сім'ю відвідуватимуть інші родичі та друзі до найпізнішого вечора, і всі їстимуть і питимуть з короткими перекурами.
Якщо ви думаєте, що 25 числа все закінчується, ви помиляєтесь, адже 26 грудня – День святого Степана Першомученика. Цей день італійці відзначають так, ніби хочуть відчути себе на місці цього нещасного Степана, тому вони продовжують об'їдатися весь день.
Втомлива, скажу я вам, справа – відзначати Різдво в Італії! За 3 дні кулінарного марафону можна легко набрати 2-3 кг!
Інша справа Новий рік!
У новорічний вечір італійці вважають за краще йти в ресторани (щоб не вбиватися біля плити і потім не мити посуд), молодь набивається в клуби або йде на головні площі своїх міст, де панує веселощі до самого ранку. Багато хто просто збирається компаніями у когось вдома або на дачі.
Ви чули про те, що італійці позбавляються старих речей у новорічну ніч? Так ось це правда. Але старі речі з вікон ніхто не викидає, звичайно. Просто вранці 1 січня ви можете проходити повз сміттєві баки і виявити там холодильники, пральні машини та меблі. Вони можуть бути в робочому стані, просто набридли господарям, і вони їх позбулися, щоб на їх місце поставити нові агрегати.
У новорічну ніч в італійців заведено одягати спіднє червоного кольору – щоб не покидала фортуна весь наступний рік.
У перші хвилини нового року неодмінно потрібно з'їсти бодай ложку сочевиці – італійці вірять: це приверне гроші до їхніх кишень. Напевно, це повір'я виникло через те, що сочевиця нагадує монети.
До юшки додається жирна свиняча ковбаса «котекіно». Потрібно зауважити, юшка і «котекіно» – найнесмачніше з їстівного в Італії. Але ця традиція прийшла прямо зі Стародавнього Риму, тому треба!
Гранат теж неодмінно має бути на новорічному столі і його треба з'їсти повністю, щоб щастило у коханні і не було зрад.
Виноград на столі – теж до грошей: «Той хто їсть виноград у Новий рік, той рахуватиме гроші цілий рік».
Завершується зустріч нового року феєрверками та вибухами петард. Господарі собак та молоді батьки «нескінченно вдячні» за ці гучні розваги. Вранці 1 січня новини з ТБ зазвичай починають із переліку, хто і де поранився або навіть загинув від петард, але це мало кого зупиняє, і щороку італійці продовжують свої піроманські експерименти знову і знову…
Зустріти на вулиці горбуна 1 січня вранці – до успіху.
Зустріти на вулиці незнайомця протилежної статі як першу зустрічну людину 1 січня – до успіху в кар'єрі.
На вулицю виходити 1 січня треба з кишенями, у яких чим більше монет, тим краще – це теж допоможе не потребувати грошей весь наступний рік.
Більшість італійських новорічних звичаїв пов'язані із залученням удачі та грошей, і традиції ці дуже давні: місяць січень названий так на честь давньоримського бога Януса, якого, мабуть, задобрювали, дотримуючись цих традицій.