Як приготувати німецький різдвяний штолен: рецепт кексу від Клопотенка

Штолен – традиційна німецька випічка на Різдво

Як приготувати німецький різдвяний штолен: рецепт кексу від Клопотенка
Євген Клопотенко

Штолен або різдвяний кекс – традиційна різдвяна німецька випічка. В останні роки вона стала популярна і в Україні. Ароматна, насичена сухофруктами та прянощами різдвяна випічка будь-кому створить святковий настрій та змусить повірити у дива. Відомий шеф-кухар та ресторатор Євген Клопотенко поділився своїм рецептом штолена – без дріжджів.

"У класичному рецепті тісто роблять на дріжджах та випікають мінімум за тиждень до свята. Потім залишають чекати Різдва. За цей час випічка приймає потрібну м’яку текстуру. У сучасному темпі життя не завжди є можливість щось зробити заздалегідь. Якщо ви трішки не розрахували з часом і вам штолен потрібен “на сьогодні”, скористайтеся нашим спрощеним рецептом, щоб було менше мороки й ви могли швидше насолодитися смаком та налаштуватися на святковий настрій", – пише Клопотенко.

ІНГРЕДІЄНТИ

Для тіста:

  • 300 грамів борошна
  • 50 грамів смаженого мигдалю
  • 150 грамів кисломолочного сиру 9%
  • 50 грамів цукатів
  • 50 грамів родзинок
  • 50 грамів в’яленої вишні
  • 1 яйце
  • 150 грамів цукру
  • 100 грамів вершкового масла 82,5%
  • 100 мл коньяку, рому чи віскі
  • 1 апельсин
  • ½ ч. л. меленого кардамону
  • 1 ч. л. розпушувача
  • 1 ч. л. ванільного цукру
  • дрібка солі

Для сиропу:

  • 100 грамів цукрової пудри (і додатково 1 ст. л. для посипання)
  • 150 мл води
  • 3 зірочки бодяну

ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ

Крок 1. Дістаньте з холодильника вершкове масло заздалегідь, щоб воно стало кімнатної температури. Перетріть через дрібне сито кисломолочний сир. В миску викладіть цукати, родзинки та в’ялену вишню. Залийте коньяком чи ромом та дайте настоятися 20 хвилин. Потім увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. Перебийте смажений мигдаль до борошна у блендері чи кавомолці.

Крок 2. Зробіть тісто. В мисці змішайте борошно, цукор, цукрову пудру, мелений кардамон, розпушувач та ванільний цукор. Перемішайте ложкою. Додайте яйце, кисломолочний сир, розм’якшене вершкове масло та сік половини апельсина.

Крок 3. Злийте з цукатів зайву рідину і додайте їх до тіста. Добре вимісіть його, щоб всі інгредієнти рівномірно розподілилися.

Крок 4. Натріть цедру з одного апельсина та додайте в тісто цедру одного апельсина.

Крок 5. Сформуйте штолен у формі довгастої хлібини та викладіть на деко, застелене пергаментом. Випікайте 40-45 хвилин за температури 180 градусів.

Крок 6. Поки штолен випікається, приготуйте сироп. Змішайте в сотейнику цукрову пудру та воду, додайте 3 зірочки бодяну та варіть сироп на мінімальному вогні 10 хвилин. Потім зніміть з вогню та дайте охолонути. Дістаньте з духовки готовий штолен, залиште охолоджуватися, а вже потім просочіть його сиропом – полийте ложкою чи щедро змастіть кулінарним пензликом. Посипте штолен цукровою пудрою та за бажанням цедрою апельсина.

 

Нагадаємо, ми писали рецепти оригінальних салатів на Новий рік.

Також читайте рецепт чізбургера, як у McDonald's, від Клопотенка.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube