Як правильно готувати з оцтом: по-французьки та по-мексиканськи

Готуємо ароматну курку на винному оцті з соусом халапеньо.

Курка в оцті
Спершу курку та цикорій слід обсмажити, а тоді відварити в бульйоні з оцтом.
 
Рецепт курки в оцті сподобається усім, хто любить ароматні страви з м'яса! Готувати його нескладно. А щоб було ще смачніше, Інформатор традиційно має для вас смачну пораду. 
 
Оцет - це інгредієнт, який багато хто з нас використовує лише для заправки салатів або для поливання риби. Однак оцет здатен покращити та збалансувати ваші страви під час приготування. Він допоможе підкреслити смак страв та згармонізувати все, що відбувається на вашій сковороді! Поїхали. 
 
Курка з оцтом і цикорієм та коріандром або французська poulet au vinaigre – це вічна класика. Готується вона близько години.
Курка з оцтом і цикорієм та коріандром або французська poulet au vinaigre – це вічна класика. Готується вона близько години.

Вам знадобиться:

  • Курячі стегна (без шкіри та кістки) - один кг.
  • Дрібна морська сіль і чорний перець - 30 г.
  • Вершкове масло - 200-250 г.
  • Цибуля-шалот - 3 штуки.
  • Курячий бульйон - 150 мл. 
  • Сметана - 75 г.
  • Винний оцет 150 мл.
  • Коріандр - 10 листків. 
  • Цукор-пісок - 2 чайні ложки.
  • Червоний цикорій - штука. 

Як готувати: 

Оцет чудовим чином підсилює смак ваших страв! 
Оцет чудовим чином розкриває та підсилює смак ваших страв! 
 
Спершу слід приправити курку чайною ложкою солі і добре меленим перцем. Потім помістіть масло в неглибоку каструлю діаметром 28 см або сковорідку на середньому вогні. Коли воно розтане, викладіть курку і готуйте вісім-десять хвилин, поки знизу не утвориться золотиста кірочка.
 
Переверніть шматочки курки та готуйте з іншого боку ще дві-чотири хвилини, поки вони теж не стануть золотистими. Перекладіть обсмажені стегна на тарілку, потім викладіть на сковорідку половинки цикорію розрізом вниз. Обсмажуйте пару хвилин до золотистого кольору, потім переверніть і готуйте ще хвилину. По готовності перенесіть цикорій на тарілку з куркою. 
 
На гарячу сковороду викладіть цибулю-шалот, додайте чверть чайної ложки солі й смажте пару хвилин, періодично помішуючи. Додайте на сковороду оцет. 
 
Поверніть туди ж - на сковорідку до цибулі - курку та цикорій, влийте бульйон, додайте цукор і доведіть до кипіння. Залиште кипіти протягом трьох хвилин, потім зменшіть вогонь до слабкого кипіння і варіть 45-50 хвилин, поки курка не звариться й не стане м’якою, а соус зменшиться вдвічі. 
Порада від Інформатора: подавайте прямо зі сковороди зі сметаною та коріандром, посипавши їх зверху. Смачного! 
Чудовим доповненням до такої курки станемексиканський апельсиновий гострий соус халапеньо
 
Цей соус готується також із додаванням оцту, адже оцет є основою будь-якого хорошого гострого соусу. Вариться він трохи більше, ніж півгодини. 
Цей соус готується також із додаванням оцту, адже оцет є основою будь-якого хорошого гострого соусу. Вариться він трохи більше, ніж півгодини. 

Вам знадобиться:

для 0,5 л соусу -
  • Рослинна олія - одна чайна ложка. 
  • Перець халапеньо - 4-5 штучок (65 г).
  • Цибулина - одна штука (180 г).
  • Морква - штука (100 г).
  • Часник - 4 зубчики.
  • Апельсиновий сік - 0,5 мл.
  • Яблучний оцет - 100 мл.
  • Перець чилі. 
  • Сіль.

Як готувати: 

Поставте невелику сковорідку на середньо-сильний вогонь, додайте олію та перець чилі та готуйте, час від часу перемішуючи, п’ять-сім хвилин.

Зменшіть вогонь до середнього, додайте цибулю, моркву, часник і пів чайної ложки солі. Готуйте, періодично помішуючи, шість хвилин, поки цибуля не стане прозорою і не почне розм’якшуватися.

Влийте апельсиновий сік, доведіть до кипіння і дайте повільно варитися 15 хвилин, поки морква не стане м’якою, а апельсиновий сік зменшиться на три чверті. Перелийте суміш у блендер, додайте оцет і 100 мл холодної води, а потім збивайте близько хвилини, кілька разів проскрібаючи по стінках, до повної однорідності.

Порада від Інформатора: Суміш повинна мати густу консистенцію, тому за потреби додайте трохи води, щоб розпушити. Пропустіть соус через сито з дрібними отворами в глечик, потім перелийте в стерилізовану банку або пляшку, закупоте і охолодіть. Подавайте при кімнатній температурі.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube